Murzynek orkiszowy z gruszkami

Kto nie lubi, albo nie zna murzynka? To ulubione ciasto większości z nas, szczególnie dzieci, dlatego dziś rodzinny przepis z brulionu zamienia się w posta.

Przepis odświeżyłam dodaniem skórki pomarańczowej, dzięki czemu jest bardzo aromatyczny, a dodatek gruszki nadał mu lekkości i winnego smaku. Murzynek ma cudowny czekoladowy smak i to bez dodatku czekolady.
Wystarczy dobrej jakości kakao. Takie ciasto to najlepszy poprawiacz humoru na ponure zimowe dni. Do murzynka można dodać właściwie wszystkie ulubione owoce wiśnie, morele, gruszki, jabłka czy też maliny lub nie dodawać ich wcale. Niezwykle proste, pyszne — ciasto — klasyk, ale przepis na najlepszy murzynek jest tylko jeden.

Składniki na 2 keksówki:

  • 250 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 6 łyżek mleka lub wody

Powyższe składniki umieścić w rondelku, rozpuścić i zagotować. Połowę szklanki odlać na polewę.

Ponadto:

  • 6 jajek S lub 4 L
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub każdej innej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 gruszki — opcjonalnie
  • 2 łyżeczki  smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z roztopionymi, lekko przestudzonymi składnikami z garnuszka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Można zrobić to  przy pomocy rózgi, bez użycia miksera. Na końcu dodać ubitą pianę.
  • Obrać gruszki i pokroić na mniejsze cząstki.
  • Wylać ciasto do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i na górze ułożyć owoce.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C  około 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Jeszcze ciepłe polać pozostawioną w szklance polewą. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *