1 szklanka ryżu (najlepiej arborio)
2 szklanki wody
2 szczypty soli
około 80 dkg jabłek (5 sztuk)
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
masło
jogurt grecki
Wykonanie:
°1 szklankę arborio zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać 2 szczypty soli i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Ryż arborio lepiej się klei, dlatego do tej potrawy jest idealny. Choć całe lata robiłam ze zwykłym ryżem i też było smacznie
°Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
°Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: ryż i starte jabłka. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ryż. Na górze ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut.
° podawać z jogurtem greckim lub śmietaną. Smacznego!
4 komentarzy
Przyznam że nie jestem zwolenniczką tego typu dan / rodzina mięsożerna /
OdpowiedzUsuńJednak w tym wypadku wszystkim domownikom bardzo smakowało.Danie na pewno będzie często gościło na naszych stołach.Polecam.
Cieszę się, ze smakowało. Szczególnie dzieci bardzo lubią takie lekkie owocowe dania:) Mięsożercy mogą faktycznie nie być zachwyceni, ale czasem każda odmiana jest dobra:)
Usuńsuper danie
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Też je lubię - od zawsze:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!