Sernik śmietankowy z malinową pianką

Czas na wykorzystanie mrożonych zapasów malin. W związku z tym zapraszam na przepyszny sernik śmietankowy z malinową pianką. Sernik jest lekki, delikatny, a przy tym niezwykle kremowy.

Smakuje jak upieczony w kąpieli wodnej lub przy użyciu pary, ale nic z tych rzeczy. Przepisy z takimi akrobacjami omijam szerokim łukiem.

Efekt ten został osiągnięty dzięki dodatkowi jogurtu greckiego. Smakuje jak najlepszy deser. Słodki, śmietankowy, z puchatą, lekko kwaskowatą malinową czapą. Dodatkowo przybrany malinami i podany z polewą malinową, po prostu malinowe pyszności. Moje serniki nie opadają, nie pękają, są po upieczeniu równe jak stół.

Zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na spód sernika na tortownicę o przekroju 20 cm:

  • 4 sucharki pełnoziarniste- 40 g
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera 3 x mielonego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g mleka kokosowego (tylko górna, biała część)
  • 200- 220 g cukru/ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 jajka M

Składniki na piankę malinową:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 listki żelatyny
  • 300 g mrożonych malin
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  • Składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować do konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć. Wstawić do lodówki.
  • Ser, jogurt grecki i śmietanę zebraną z puszki z mlekiem kokosowym (nie wstrząsać puszką przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem śmietankowym umieścić w misie miksera i wymieszać na gładką masę. Cały czas mieszając wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. 
  • masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 90 minut.
  • Początkowo sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie studzić na kratce.
  • Zamrożone maliny umieścić w garnuszku z dwoma łyżkami cukru i sokiem z cytryny, postawić na małym ogniu. Powoli rozmrażać, następnie gotować przez kilka minut. Dwa listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Przetrzeć maliny przez sitko. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody ( nie gotować!).
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać 4-5 łyżek przestudzonego musu malinowego i rozpuszczoną żelatynę.
  • Masę wyłożyć na wystudzony sernik.
  • Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby się ustabilizował.
  • Resztę musu podać w dzbanuszku do polania kawałków sernika na talerzyku.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *