Śledzie, jedz na zdrowie! Śledź w oleju

Może nie uwierzysz, ale śledź jest najlepszym sojusznikiem piękności, przede wszystkim zdrowej i pięknej skóry. To nieodłączny składnik każdej zdrowej diety. Ryby powinni jeść wszyscy przynajmniej dwa razy w tygodniu, a osoby o suchej skórze jeszcze częściej.

Jakie korzyści przynosi jedzenie śledzi ?

  • Ryby mają bezcenne kwasy omega-3, które potrzebne są do budowy jej płaszcza ochronnego, przyczyniają się do lepszego jej nawilżenia, wpływają korzystnie na procesy jej rogowacenia, działają przeciwalergicznie. Najlepiej jeść dużo ŚLEDZI, bo mają najwięcej kwasów omega-3. By dostarczyć 1g tych kwasów (tyle potrzeba nam ich dziennie), wystarczy zjeść 50 g śledzia, już trochę więcej łososia, czy sardynek. Dla porównania tę samą ilość kwasów omega-3 znajdziemy w 355 g dorsza. Także śledzie górą, byle nie za słone, bo sól to z kolei przyczyna nadciśnienia.
  • Kobiety, które boją się przytyć i wykluczają tłuszcze z diety, nigdy nie będą miały ładnej cery, bo tłuszcze są potrzebne do produkcji hormonów i enzymów, dzięki którym skóra jest młoda i dzięki którym dobrze funkcjonuje.   
  • Śledzia naprawdę warto włączyć na stałe do diety, bo śledź to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i to wysokiej jakości.
  • Obecne w nich kwasy omega-3 nie tylko dbają o naszą skórę, ale chronią nas także przed nowotworami.
  • Znajduje się w nim sporo witaminy D, A, E i witamin z grupy B, a także żelazo, fosfor, cynk, miedź i jod.
  • Jedzenie śledzi obniża wysoki poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, poprawia pamięć i koncentrację, chroni przed tworzeniem się zakrzepów.
  • Chociaż śledzie są tłustymi rybami, nie dostarczają zbyt wielu kalorii, bo 100 g śledzia to 160 kcal, a zawarty w śledziu potas ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, natomiast kwas omega-3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Także śledzie mogą stanowić świetne uzupełnienie diety wszystkich dbających o linię.
  • Jedzenie śledzi poprawia ponadto nastrój, ponieważ zwiększa poziom serotoniny, działając tym samym przeciwdepresyjnie.

Czy te wszystkie argumenty przekonują Was, by sięgnąć częściej po śledzika? To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na kromce chleba. Zapraszam zatem na śledzika. Nie tylko od święta!

Śledzia można podawać na dziesiątki sposobów — w oleju, śmietanie, z jabłkiem, cebulą, ogórkiem. Smaczne są także pieczone. Oboje z mężem uwielbiamy śledzie i jemy je bardzo często.

Podaję mój najprostszy i mega smaczny przepis na śledzia. Śledź w oleju. Już prościej się nie da. Przed świętami Bożego Narodzenia pojawiło się multum przepisów na śledzia, a jeśli w oleju to już w lnianym. Jak wyczytałam to staropolski przepis na śledzie. Niestety moje kubki smakowe oleju lnianego w połączeniu ze śledziami zupełnie nie tolerują. Do śledzi używam neutralnego w smaku i zapachu tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. Też jest cudownie gęsty i żółty, tyle że nie dominuje nad smakiem śledzia.

Do przygotowania mojego specjału najlepiej użyć gotowych śledzi à la Matjas, które konserwowane są w niskoprocentowej solance. Przed przyrządzeniem wystarczy je krótko namoczyć, około 30 minut.

Składniki:
400 g śledzi
1 cebula
2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
5-7 ziaren pieprzu
3/4 szklanki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
1 słoik z nakrętką
mała gałązka rozmarynu — opcjonalnie

Wykonanie:

  • Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą. Do miski wlać zimnej wody i moczyć śledzie około 20-30 minut.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka i przelać na sitku wrzącą wodą.
  • Śledzie wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w 2-3 cm kawałki.
  • Słoik wyparzyć i osuszyć.
  • Układać w słoiku na przemian śledzie z cebulą, dodając jednocześnie przyprawy. Na koniec zalać olejem, tak by ostatnia warstwa śledzi była nim przykryta.
  • Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie są najsmaczniejsze. Wyborne ze świeżym, chrupiącym chlebem.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *