Oto mój przepis na lekki, bo bez zasmażki i tłustej śmietany, sos musztardowy. Jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, ryb i jajek. No i oczywiście do sztuki mięsa, tutaj jest wręcz niezastąpiony. Niezwykle prosty i niezawodny.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki średnio — ostrej musztardy
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 bardzo płaska łyżka mąki — najlepiej krupczatki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól — opcjonalnie (bulion!)

Wykonanie:

  • Wlać bulion do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać musztardę i wymieszać trzepaczką balonową na gładki krem.
  • W dwóch łyżkach zimnej wody rozprowadzić płaską łyżkę mąki, następnie dodać do bulionu z musztardą, cały czas mieszając zagotować całość. Gdy mąka całkowicie się rozklei zestawić z ognia, dodać cukier, ewentualnie sól do smaku i 2 łyżki jogurtu greckiego. Wymieszać.
  • Podawać do przygotowanego mięsa. Smacznego!

Uwagi:
Gdy zamiast musztardy dodasz 2 łyżki chrzanu ze słoiczka otrzymasz pyszny sos chrzanowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *