Z serii błyskawicznych zup kremów - zupa porowo -ziemniaczana. Zimowa, rozgrzewajaca, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje właściwie bez żadnych dodatków. Bardzo delikatna w smaku, jednak nie jest mdła. Por z ziemniakiem dopełniają się idealnie. Przy minimum nakładu pracy i przypraw, można uzyskać maximum smaku. Ta zupa potwierdza tylko, że proste jedzenie nie musi być wcale nudne.
Składniki:
2-3 pory
3 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki masła ghee
1 listek laurowy
0,75-1 l bulionu warzywnego
sól
szczypiorek
Wykonanie:
- Z pora odciąć część z korzeniem i ciemnozielone liście. Przekroić wzdłuż na pół i dobrze wypłukać. Wyciąć z jasnozielonej części kawałek długości około 15 cm i pociąć w bardzo wąziutkie paseczki. Julienne obgotować 2-3 minuty, przelać zimną wodą i odłożyć na bok.
- Pozostały por drobno pokroić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- W rondlu rozgrzać masło. Cebulę razem z porem podsmażyć około 3 minut ciągle mieszając. Wlać bulion, dodać ziemniaki, listek laurowy i ewentualnie sól.
- Gotować 20 minut.
- Usunąć listek laurowy i zmiksować całość na gładki krem.
- Zupę rozlać do miseczek.
- Podawać ze szczypiorkiem i wcześniej przygotowanymi paseczkami z pora.
SMACZNEGO!

2 komentarzy
Zgadzam się całkowicie por z ziemniakiem dopełniają się idealnie!
OdpowiedzUsuńPyszny krem <3
Dzięki: Proste smaki nie zawodzą!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!