Chałka z rodzynkami

Coś dla wielbicieli drożdżowego pieczywa typu chałka i rodzynek. W dosłownym tego słowa znaczeniu chałką jednak nie jest, bo nie została zapleciona. Jeśli już, to bardziej przypomina chlebek. Jest tak smaczna, że spokojnie może stanowić małe co nieco do kawy.

Składniki na 2 chałki:

  • 500 g mąki pszennej 550
  • 60 g cukru
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka + 2 łyżki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g rodzynek
  • 150 ml soku jabłkowego

Wykonanie:

  • rodzynki dokładnie umyć, zalać krótko wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie zalać sokiem jabłkowym i odstawić do napęcznienia.
  • do rondelka wlać mleko, dołożyć wiórki masła i podgrzać. Nie roztapiam masła do końca. Wlewam mleko do mąki z pływającymi nadtopionymi kawałkami masła.
  • do misy robota odważyć mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlać mleko z masłem i powoli wyrabiać do połączenia składników. Wbić jajko, dodać żółtko i wyrabiać do otrzymania gładkiego ciasta odchodzącego od boków misy. Odsączyć z soku rodzynki i osuszyć w papierowym ręczniku. Dodać do ciasta i wmieszać je wyrabiając już ciasto ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • wyrzucić ciasto na blat, ogazować i delikatnie podsypując mąką i podzielić na dwie równe części. Złożyć kilkakrotnie i umieścić w wysmarowanych olejem keksówkach. Można oczywiście zapleść w warkocz. Wtedy odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 30 minut, przykryte ściereczką kuchenną
  • włączyć piekarnik i nagrzać do 200°C
  • wyrośnięte chałki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem (tylko w przypadku, gdy nie zaplatamy chałki w warkocz). Piec 20 minut w 200°C. Studzić na kratce.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *