Dorsz to najpopularniejsza z morskich ryb. Jest znakomita, o łagodnym smaku, delikatnym białym, listkowanym, soczystym mięsie, doskonale harmonizujacym z większością przypraw, można ją przyrządzić na wiele sposobów. I choć świetnie nadaje się do zapiekania, na krokiety, musy, kotlety najchętniej i najczęściej jednak jemy dorsza panierowanego w bułce tartej. Bułka tarta też stwarza wiele możliwości i kombinacji smakowych. Jeśli przeszkadza nam tranowy posmak i zapach morskiej ryby wystarczy bułke tartę wymieszać pół na pół z wiórkami kokosowymi.
Kuchnia w trakcie smażenia wypełni się egzotycznym zapachem kokosa, a tak przygotowanego dorsza zje nawet największy niejadek. Na zimno będzie zaś świetnym dodatkiem do kanapek, czy Fischburgera.
Składniki:
4-6 porcji dorsza
sok z 1/2 cytryny
sól
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki wiórkow kokosowych + 2 łyżki
masło ghee lub olej do smażenia
Wykonanie:
- dorsza rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić.
- bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi
- roztrzepać jajko w głębokim talerzu. Obtaczać każdą porcję dorsza w jajku, następnie w kokosowej panierce (dokładnie docisnąć) i smażyć na maśle ghee po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- dodatkowe 2 łyżki wiórków podsmażyć na suchej patelni do delikatnego zrumienienia. Posypać surówkę lub sałatkę z którą będziemy podawać rybę. Dzięki temu całe danie nabierze miłego, kokosowego i smaku i zapachu. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!