Kokosowa panna cotta z musem malinowym

Panna cotta (z wł.gotowana śmietanka) to rodzaj włoskiego deseru pochodzący z północnych Włoch. W skład deseru wchodzi śmietanka kremówka, cukier i żelatyna, które się razem gotuje. Deser ten do najzdrowszych niestety nie należy i to ze względu na obecność głównego składnika — śmietany kremówki w dużej ilości.

Osobiście nie jestem fanką tego typu deserów, budyniów, wszystkiego co ma w składzie mleczne produkty, a prawdę mówiąc, szczerze nie znoszę mleka. Wystarczy jednak podmienić nielubiane produkty na mleczko kokosowe i robi się nie tylko smacznie, ale i dużo zdrowiej. Kokosowa panna cotta jest super smaczna. Bardzo polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g mleka kokosowego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • odrobina soli
  • 2 listki żelatyny
  • 10 g wiórków kokosowych + 1 łyżka cukru
  • 250 g mrożonych malin + 1 łyżka cukru +1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  • żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  • mleko kokosowe, śmietankę, cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe wymieszać i podgrzać. Zestawić z ognia i rozpuścić w mleczku żelatynę, cały czas mieszając. Dwie małe filiżanki opłukać zimną wodą i napełnić masą. Wystudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • maliny z łyżką cukru umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 10 minut, by zredukować nadmiar wody. Przetrzeć przez sitko, dodać sok z cytryny.
  • panna-cottę obkroić dookoła filiżanki końcem noża i odwracając filiżankę wyłożyć na talerzyk. Podawać z musem malinowym. Przybrać wiórkami lub chipsami kokosowymi

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *