Dlaczego warto zamienić śmietanę kremówke na kokosową przeczytaj tutaj: klik
Kokosowa panna cotta jest super smaczna. Bardzo polecam!
Składniki na 2 porcje:
200 g mleka kokosowego
50 ml śmietany kremówki
odrobina soli
2 listki żelatyny
10 g wiórków kokosowych + 1 łyżka cukru
250 g mrożonych malin + 1 łyżka cukru +1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
- mleko kokosowe, śmietankę, cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe wymieszać i podgrzać. Zestawić z ognia i rozpuścić w mleczku żelatynę, cały czas mieszając. Dwie małe filiżanki opłukać zimną wodą i napełnić masą. Wystudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- maliny z łyżką cukru umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 10 minut, by zredukować nadmiar wody. Przetrzeć przez sitko, dodać sok z cytryny.
- panna-cottę obkroić dookoła filiżanki końcem noża i odwracając filiżankę wyłożyć na talerzyk. Podawać z musem malinowym. Przybrać wiórkami lub chipsami kokosowymi
2 komentarzy
kusisz od samego rana!
OdpowiedzUsuńOj, wyglada pysznie, dawno nie robiłam, pewnie czas zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!