Skladniki na około 4-6 porcji:
400 ml mleka kokosowego (puszka)
5 listków żelatyny (5 łyżeczek)
2-4 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka cukru wyniliowego
kardamon - mielony, 2 szczypty
200 ml śmietany kremówki
1 owoc mango
1 łyżka cukru pudru
orzeszki pistacjowe
Wykonanie:
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeśli używasz żelatyny w proszku namocz w bardzo małej ilości zimnej wody.
- Mleko kokosowe, cukier, cukier waniliowy i 2 szczypty kardamonu umieścić w garnuszku i podgrzać.Nie ma potrzeby zagotowywać. Miękką żelatynę odcisnąć z wody i dołożyć do mleka kokosowego. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Gdy mleko kokosowe zacznie żelować ubić śmiatanę kremówkę na sztywno. Delikatnie przy pomocy trzepaczki balonowej połączyć z masą kokosową. Kremem napełnić filiżanki (przedtem wypłukane w zimnej wodzie) o pojemności 100 ml i ustawić w lodówce na około 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem deseru przygotować owocowe puree. Mango obrać, odzielić miąższ owocu od pestki, część zostawić do dekoracji, resztę mango z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru zmiksować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się włókien.
- Ostrzem noża obkroić deser dookoła filiżanki i na krótko zanurzyć w gorącej wodzie, następnie odwrócić i wyłożyć deser na mały talerzyk. Udekorować puree z mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
również znakomicie z puree malinowym.
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Wspaniały deser! :)
OdpowiedzUsuńRedHead dziekuje za komentarz :) Smakuje tez wspaniale :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!