Zimą, oprócz rozgrzewających strączkowych królują na naszych stołach warzywa korzeniowe: marchew, buraki, seler czy pasternak. Marchewka — wesołe warzywko przypominające słońce, jadane jest najczęściej. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna (100 g to około 30 kcal) zalecana przez wszystkich dietetyków. I choć bardzo ją lubimy, najczęściej jadamy w towarzystwie zielonego groszku, prawie rozgotowaną w kluchowatym sosie. Nie doczekała się nasza poczciwa marchewka za wielu przepisów.

Należy tylko pamiętać, aby przyrządzając ciepłe potrawy z marchewki dodawać do niej tłuszcz (oliwa, masło), gdyż właśnie  rozpuszczony w tłuszczu karoten zmienia się w witaminę A.

Marchewka à la spaghetti marynowana w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy w towarzystwie zielonej roszponki (właśnie zawitała do nas pierwsza zimowa sałata) wygląda zachęcająco? Pewnie, że tak. Zapraszam zatem do przepisu.

Tak przygotowana marchewka nie tylko super wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. To zdrowy dodatek do ryb, mięsa, może stanowić także odrębne danie. Do przygotowania marchewkowego spaghetti użyłam Spiralschneider. Można jednak zwykłym obierakiem do warzyw pociąć marchewkę na wstążki, a potem w paseczki.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • podprażone wiórki kokosowe
  • suszone płatki chili — opcjonalnie
  • 120 g roszponki + winegret

Wykonanie:

  • marchewkę obrać i przy pomocy spiralnego nożyka  lub pociąć w cienkie paseczki
  • rozgrzać w szerokim rondlu 2 łyżki oleju i na małym ogniu podsmażyć marchewkę przez około 2 minuty 
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę miodu i szczyptę soli dodać do marchewki. Przykryć i dusić pod przykryciem około 5-7 minut. Marchew powinna pozostać al dente.
  • w międzyczasie opłukać roszponkę i lekko odwirować. Przygotować winegret do sałaty. Wymieszać 3 łyżki oliwy i z 1 łyżką cytryny lub białego octu winnego i 1 łyżeczką miodu na gładką emulsję. Tuż przed podaniem wymieszać roszponkę z częścią  winegretu.
  • rozłożyć na talerzykach marchewkę z roszponką. Polać pozostałym dressingiem. Posypać wg uznania i przeznaczenia: suszonymi płatkami chili lub uprażonymi wiórkami kokosa.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *