Jak ogromne znaczenie w kuchni mają sosy nie trzeba nikogo przekonywać. Francuzi słusznie nazywają je "poezją kuchni". I chociaż nie są daniem samodzielnym, a tylko akompaniującym, to właśnie one bardzo często decydują o smaku i aromacie potrawy. Nawet najprostsza potrawa dzięki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi może stać się daniem niezwykle atrakcyjnym. I choć dietetycy często kręcą nosem mówiąc, że nie są najzdrowsze, nie przejmujmy się. Smaczny sos można zrobić bez niezdrowej zasmażki, a zamiast kubka śmietany użyć jogurtu lub w ogóle go nie zabielać, tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do włoskiej pasty.
Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu: klik
Składniki na I wariant:
1 puszka pokrojonych pomidorów (400g)
2 łyżki oliwy
1 łyżka domowej przyprawy do sosu pomidorowego
Wykonanie:
- Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy, dodać 1 łyżkę przyprawy i krótko poddusić.
- Dodać pomidory z puszki, zagotować. Przykryć i dusić 5 minut.
- W międzyczasie w osolonej wodzie zagotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
- Odcedzić i połączyć z sosem.
- Posypać startm parmezanem. Smacznego!
Składniki na II wariant:
1 puszka krojonych pomidorów - 400g
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub masła ghee
gdy nie posiadamy przyprawy, do sosu dodać: 1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii lub tymianku
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
odrobina pieprzu
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
Wykonanie sosu:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w rondelku, w którym przygotujemy sos na 2 łyżkach masła.
- Dołożyć pomidory z puszki. Puszkę napełnić do połowy wodą i popłukać, żeby się nic nie zmarnowało i wlać całość do sosu. Dodać przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Całość zblendować na gładki krem. Sos nie wymaga ani zagęszczania, ani zasmażki, zageszczają go po prostu same pomidory.
- Jeśli ktoś lubi sos zabielany można dodać 2 łyżki jogurtu greckiego. Jogurt dodać po zestawieniu z ognia i wymieszać trzepaczką balonową.
Życzę smacznego!
2 komentarzy
czegoś takiego właśnie szukałem,bo dostałem gołąbki i nie bardzo wiedziałem jak je urozmaicić,a śmietany nie mam,już po składnikach widzę że będzie ok.
OdpowiedzUsuńBardziej niż ok:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!