Jak ogromne znaczenie w kuchni mają sosy, nie trzeba nikogo przekonywać. Francuzi słusznie nazywają je „poezją kuchni”. I chociaż nie są daniem samodzielnym, a tylko akompaniującym, to właśnie one bardzo często decydują o smaku i aromacie potrawy. Nawet najprostsza potrawa dzięki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi może stać się daniem niezwykle atrakcyjnym.

I choć dietetycy często kręcą nosem, mówiąc, że nie są najzdrowsze, nie przejmujmy się. Smaczny sos można zrobić bez niezdrowej zasmażki, a zamiast kubka śmietany użyć jogurtu lub w ogóle go nie zabielać tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do włoskiej pasty.

Składniki na I wariant:

  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka domowej przyprawy do sosu pomidorowego

Wykonanie:

  • Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy, dodać 1 łyżkę przyprawy i krótko poddusić.
  • Dodać pomidory z puszki, zagotować. Przykryć i dusić 5 minut.
  • W międzyczasie w osolonej wodzie zagotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
  • Odcedzić i połączyć z sosem.
  • Posypać startym parmezanem.

    Smacznego!

Składniki na II wariant:

  • 1 puszka krojonych pomidorów – 400 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub masła ghee

Gdy nie posiadamy przyprawy, do sosu dodać:

  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii lub tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • odrobina pieprzu
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego    

Wykonanie sosu:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w rondelku, w którym przygotujemy sos na 2 łyżkach masła.
  • Dołożyć pomidory z puszki. Puszkę napełnić do połowy wodą i popłukać, żeby się nic nie zmarnowało i wlać całość do sosu. Dodać przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut.
  • Całość zblendować na gładki krem. Sos nie wymaga ani zagęszczania, ani zasmażki, zagęszczają go po prostu same pomidory.
  • Jeśli ktoś lubi sos zabielany, można dodać 2 łyżki jogurtu greckiego. Jogurt dodać po zestawieniu z ognia i wymieszać trzepaczką balonową.

Sos jest niezwykle aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkich mięs, gołąbków, klusek.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *