Surówka z białej kapusty na chiński sposób

Surówka z białej kapusty należy do najpopularniejszych dodatków obiadowych. Podanie tej taniej, prostej, smacznej i jakże zdrowej surówki można urozmaicić, zmieniając dodatki. Nie zawsze musi jej towarzyszyć nieśmiertelna marchewka z cebulą i jabłkiem. Dziś z papryką, imbirem, orzeszkami ziemnymi i migdałami — na chiński sposób. Niezwykle smaczna, a przepis pochodzi z kartki z kalendarza.

Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce, bo ma zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie jadana na surowo ma pełniejsze działanie. Posiada doskonałe właściwości odtruwające. Badania ostatnich lat wykazały, że organizm potrzebuje selenu (zawartego w kapuście) do produkcji glutationu, ważnego enzymu — obrazowo mówiąc, zjedzenie porcji surowej kapusty mobilizuje organizm do uruchomienia strumienia cząstek glutationu — które niczym armia sprzątaczy mają zdolność wiązania i wydalania toksyn z organizmu. Cały system odtruwania wydaje się być wówczas przestawiony na wysokie obroty — skóra się oczyszcza, a energia odnawia. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 średniej główki kapusty
  • 1 ostra papryka czerwona — opcjonalnie
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • garść orzeszków ziemnych
  • garść  migdałów
  • 1 płaska łyżka soli

Wykonanie:

  • Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Wymieszać z solą i cukrem, mocno ugnieść i odstawić przynajmniej na 2 godziny
  • Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać i drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
  • Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać i odstawić do lodówki, by się schłodziła.
  • Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i migdałami. Użyłam płatków migdałowych podprażonych wcześniej na patelni.

Uwagi:
Dodatek ostrej papryki zastąpiłam marynowaną papryka ze słoika, ponieważ nie przepadam za ostrymi przyprawami. Kapustę najlepiej poszatkować dzień wcześniej i ugniecioną z solą i cukrem przechowywać w lodówce. Im dłużej się maceruje, tym jest smaczniejsza.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *