Nie zapominajmy o tej pospolitej jarzynce, bo ma zbawienny wpływ na nasz organizm, szczególnie jadana na surowo ma pełniejsze działanie. Posiada doskonałe właściwości odtruwające.
Badania ostatnich lat wykazały, że organizm potrzebuje selenu (zawartego w kapuście) do produkcji glutationu, ważnego enzymu - obrazowo mówiąc zjedzenie porcji surowej kapusty mobilizuje organizm do uruchomienia strumienia cząstek glutationu - które niczym armia sprzątaczy mają zdolność wiązania i wydalania toksyn z organizmu. Cały system odtruwania wydaje się być wówczas przestawiony na wysokie obroty - skóra się oczyszcza, a energia odnawia. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
1/2 średniej główki kapusty
1 ostra papryka czerwona - opcjonalnie
1 mały kawałek imbiru
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki jasnobrązowego cukru
1 łyżka oleju sezamowego
garść orzeszków ziemnych
garść migdalów
1 płaska łyżka soli
Wykonanie:
- Kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Wymieszać z solą i cukrem, mocno ugnieść i odstawić przynajmniej na 2 godziny
- Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać i drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
- Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać i odstawić do lodówki, by się schłodziła.
- Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i migdałami. Użyłam płatków migdałowych podprażonych wcześniej na patelni.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!