Bez ziemniaków trudno sobie wyobrazić polski jadłospis. Bo też pyrki, kartofle, grule, ziemniaki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów.
Znawcy gotują je w mundurkach na parze. W ten sposób zostają zachowane wartościowe substancje smakowe i odżywcze. Jakie, możesz przeczytać: tutaj.
Tak samo zdrowe i pyszne są ziemniaki pieczone w piekarniku. Pieczone bez obierania, razem ze skórką i ze skórką jedzone.
Tak podane ziemniaki i pokrojone w fantazyjne talarki są nie tylko zdrowsze, ale na pewno bądą ozdobą każdego dania.
Składniki:
ziemniaki średnie, jednakowej wielkości
oliwa
sól
czerwona słodka papryka
dowolne zioła - u mnie rozmaryn
Wykonanie:
- Wybieramy ziemniaki jednakowej wielkości, najlepiej średnie. Dokładnie szorujemy je szczoteczką. Do krojenia ziemniak układamy na łyżce i nacinamy go w małych odstępach. Łyżka ułatwia nam to zadanie, bo dzięki niej nie przetniemy ziemniaka na wylot.
- Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy słodką papryką i rozmarynem
- Pieczemy około 45 minut w 200`C, aż do zrumienienia ( góra-dół, bez termoobiegu). Ziemniaki wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika. Do upieczonych ziemniaków podać sól.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
12 komentarzy
Nigdy nie chce mi się jeść pyrek do obiadu, ale takie z chęcią bym zjadł :) Super wyglądają :P
OdpowiedzUsuńNa pewno bys zjadl,a potem poprosil o dokladke :)
UsuńA w jakiej temperaturze je piec?
OdpowiedzUsuńO, zapomniałam o temperaturze, oczywiście - 200 `C:)
UsuńWłaśnie zamierzam je zrobić. Dam znać jak wyjdą bo czasem oś mi idzie nie tak jak powinno :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będą udane:)
UsuńUwielbiam takie ziemniaki! Idealnie sprawdzają się na obiad i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńRacja, nie tylko na obiad!
UsuńUwielbiam takie ziemniaki! Idealne na obiad i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńW moim menu rzadko goszczą standardowe polskie dania, w tym ziemniaki z sosem, ale te - do sałatki, czy kawałka mięsa pieczonego robię chętnie i chętnie są zjadane. Jak zrobiłam je jako obiad bezmięsny w dzień wigilijny, to nawet niejadki-dzieciaczki siostry zapychały się nimi i prosiły o dokładkę. Bardzo polecam
OdpowiedzUsuńPieczone ziemniaczki, chyba każdy uwielbia takie przepisy i obiady. Zawsze dobrze dodać do nich sporo ziół dla pogłębienia smaku ale i w celach zdrowotnych. Ja jeszcze robię wariację z ziemniakami, aby smakowały jak z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ lecz wymaga to trochę więcej pracy i nie wszystkim może smakować.
OdpowiedzUsuńNa blogu też znajdziesz ten przepis:) Pozdrowienia:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!