Baba ghanosh — bakłażanowe smarowidło do chleba

Baba ghanosh danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie (Liban, Syria) i w Egipcie. To potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są: bakłażany i sezamowe tahini. Pastę tę najczęściej je się z pieczywem, nakładaną na placki chlebowe pita, dodając do warzyw lub grilowanych mięs. W Egipcie jest podawana jako danie główne z pestkami granatu. W polskich warunkach może posłużyć jako baza do kanapek.

Podstawowa baba ghanosh składa się z miąższu upieczonego bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini. Całość doprawiona sokiem z cytryny, oliwą i solą. Wśród przypraw spotyka się czosnek, cebulę, pietruszkę, miętę, kumin albo paprykę.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • wędzona papryka
  • oliwa

Wykonanie:

  • Bakłażany ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C, wykorzystując opcje grilowania tak, by skórka bakłażanów sczerniała (około 20-30 minut). Oznacza to później intensywny smak miąższu.
  • Bakłażana schłodzić, przeciąć na pół i łyżką wybrać miąższ. Ułożyć na sitku, mocno odcisnąć nadmiar wody.
  • Ząbek czosnku posiekać i rozetrzeć z solą. Zmiksować bakłażana i tahini. Dodać przyprawy, czosnek i wymieszać.
  • przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polany oliwą i suto posypany zieloną pietruszką. Można podawać z pestkami granatu lub polane melasą z granatu.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *