Baba ghanosh danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie (Liban, Syria ) i w Egipcie. To potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są: bakłażany i sezamowe tahini.
Pastę tę najczęściej je się z pieczywem, nakładaną na placki chlebowe pita, dodając do warzyw lub grilowanych mięs. W Egipcie jest podawana jako danie główne z pestkami granatu.
W polskich warunkach może posłużyć jako baza do kanapek.
Podstawowa baba ghanosh składa się z miąższu upieczonego bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini. Całość doprawiona sokiem z cytryny, oliwą i solą. Wśród przypraw spotyka się czosnek, cebulę, pietruszkę, miętę, kumin albo paprykę.
Składniki:
2 bakłażany
1 ząbek czosnku
2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
sól
wędzona papryka
oliwa
Wykonanie:
- Bakłażany ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku w temperaturze 200°C, wykorzystując opcje grilowania tak, by skórka bakłażanów zczerniała (około 20-30 minut). Oznacza to później intensywny smak miąższu.
- Bakłażana schłodzić, przeciąć na pół i łyżką wybrać miąższ. Ułożyć na sitku, mocno odcisnąć nadmiar wody.
- Ząbek czosnku posiekać i rozetrzeć z solą. Zmiksować bakłażana i tahini. Dodać przyprawy, czosnek i wymieszać.
- przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polany oliwą i suto posypany zieloną pietruszką. Można podawać z pestkami granatu lub polane melasą z granatu.
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!