Drożdżowy wieniec marcepanowy z jabłkiem

Jeśli lubicie roznoszący się po domu zapach ciasta drożdżowego i marcepan to ciasto Was zachwyci. Boskie połączenie smaków, a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne, że znika w okamgnieniu. Zamiast formowania pojedynczych bułeczek można upiec w całości drożdżowy wieniec, a podzielić go na porcje już po upieczeniu. Mniej pracochłonny sposób na drożdżowe co nieco do kawy. Gorąco polecam, bo jest naprawdę pyszne.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko L
  • cukier waniliowy
  • 1 op. suchych drożdży

Składniki na masę marcepanową:

  • 200 g marcepanu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko — opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • Mleko podgrzać. Do mleka dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie, odstające od brzegów miski ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z całym jajkiem, cukrem waniliowym i cynamonem. Obrane jabłko zetrzeć również na tarce o grubych oczkach i wymieszać razem z przygotowanym marcepanem. Jeśli chcesz pominąć jabłko, daj więcej marcepanu.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uderzyć kilkakrotnie by je odgazować i wywałkować na prostokąt o wymiarach 50 × 30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować przy pomocy pędzla roztopionym masłem i wyłożyć masę marcepanową z jabłkiem, pozostawiając wolny 2-cm brzeg dookoła. Zwinąć w rulon. Rulon przeciąć wzdłuż na pół, pozostawiając na górze około 5 cm nieprzecięte. Przecięte części przepleść, uformować wieniec, skleić i podwinąć końce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić 15-30 minut do napuszenia.
  • Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190°C około 25-30 minut. Ponieważ wieniec jest olbrzymi, do studzenia zsunąć na kratkę razem z papierem do pieczenia.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *