poniedziałek, 17 marca 2014

Papryka faszerowana warzywami i ryżem - pyszna


Papryka nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu. Należy również do dań o wysokiej wartości odżywczej, zawiera bowiem około 5 razy wiecej witaminy C niż owoce cytrusowe. Świetnie nadaje się do faszerowania. Ta jest wyjątkowo smaczna, choć nadziewana  tylko ryżem z warzywami. Nadzienie warzywne przed faszerowaniem papryk zostało wymieszane z kokosowym sosem beszamelowym.
Farsz jest przepyszny, puchaty i rozpływający się w ustach. I właściwie nie wiem, czy to sprawił dodatek beszamelu czy kokosa. Warto w każdym razie przepis wypróbować. Naprawdę polecam.


Składniki:
4 papryki
1/2 szklanka ryżu
1 szklanka bulionu warzywnego
1 marchewka
1/3 pora
1 cebula
zielona pietruszka
kawałek twardego żółtego sera ( np. bergkäse, parmigiano riggiano)
Składniki na kokosowy sos beszamelowy:
1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
1/2 szklanki wody                             1/2 czerwonej pasty curry - opcjonalnie                                       1 płaska łyżka mąki                           sól, pieprz
2 łyżki masła ghee 1+1
                                                                
Wykonanie:
  • ryż opłukać w zimnej wodzie na sitku. Ugotować wg wskazań na opakowaniu, lecz na bulionie warzywnym zamiast wody
  • papryki przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora umyć i pokroić w cienkie półkrążki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • w rondelku z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę. Następnie cały czas  mieszając wlać mleko kokosowe wymieszane z wodą, aż sos zgęstnieje. Zagotować. Przyprawić czerwoną pastą curry, solą i pieprzem.
  • włączyć piekarnik na 190°C. Przygotować naczynie do zapiekania.
  • na patelni rozpuścić pozostałą łyżkę masła. Wrzucić pokrojną w kostkę cebulkę, lekko poddusić. Dodać startą marchew i pokrojonego pora i razem przesmażyć około 5 minut.
  • Warzywa z patelni wymieszać z ryżem i przygotowanym sosem beszamelowym. Farszem napełnić połówki papryk. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml wody lub bulionu ,posypać startym serem i piec około 30 - 40 minut.
  • przed podaniem posypać natką zielonej pietruszki
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !   

Akcja wegetariańska zapiekankaUwagi: zestaw warzyw można dowolnie modyfikować wg. zasobności lodówki lub własnych upodobań. Jeśli chcesz przyspieszyć pieczenie w piekarniku (niestety papryka długo pozostaje twardawa) wrzuć paprykę na parę minut do wrzątku i obgotuj ją lub przed nałożeniem farszu lub delikatnie ją posól, przed napełnieniem farszem.

4 komentarzy

  1. Dzisiaj piątek wiec chyba sie skusze na zrobienie takich papryczek ....!wygladaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu,to swietny pomysl.Na pewno beda wszystkim smakowac!

      Usuń
  2. za chwilę ide na zakupy i po powrocie zaczynam działac..pozdrawiamy !!!!!podpatrze jeszcze jakies przepisy od Ciebie ,bo jutro ola ma bierzmowanie i mamy rodzinna kolacyjke !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze,ze korzystasz z moich przepisow.Zycze udanej kolacji i milego spotkania w rodzinnym gronie.Pozdrowienia dla calej trojki:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!