Szarlotka z pigwą — pyszna

Szarlotka to pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, składający się z ciasta kruchego lub półkruchego oraz owoców. Nadzienie oprócz jabłek mogą stanowić gruszki, brzoskwinie lub morele. Jeśli ktoś się dalej zastanawia, szarlotka czy jabłecznik, ma już odpowiedź, bo nasz polski jabłecznik to ciasto, które w swoim składzie ma wyłącznie jabłka.

Ciasto o nazwie Charlotte Russe stworzył specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik Marie-Antoine Carême. Nazwę swą zawdzięcza księżnej Charlottcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.

Dzisiejsza szarlotka ma wyjątkowy smak. Sprawił to dodatek obłędnie aromatycznej pigwy, która nie tylko nadała szarlotce wyjątkowej nuty smakowej, ale także bardzo ją uszlachetniła. Kruche ciasto jest również wyjątkowe, a to dzięki użyciu specjalnej mąki do kruchych ciast — czyli krupczatce (500). Ta szarlotka jest wspaniała, bardzo polecam na sobotnio-niedzielne co nieco do kawy.

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli

Składniki na nałożenie:

  • 700-800 g jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła — opcjonalnie
  • 1/2 słoika dżemu z pigwy

Wykonanie:

  • zagnieść składniki na kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok foremki wysmarować masłem. Włączyć piekarnik, nastawiając na 180°C.
  • jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Umieścić w płaskim rondlu, zasypać cukrem dodać cynamon i skórkę otartą z cytryny, przesmażyć kilka minut, aż jabłka puszczą sok. Odstawić do wystudzenia
  • 2/3 ciasta  rozwałkować na omączonym blacie o 2 cm większym niż dno formy. Przełożyć na wałku do foremki. Wykleić ciastem dno formy i uformować dookoła rant. Ponakłuwać ciasto widelcem. Wyłożyć podsmażone jabłka. Resztę ciasta rozwałkować na 1-2 cm paseczki i ułożyć na jabłkach na kształt kratki. Paski z ciasta posmarować 1 łyżką roztopionego masła.
  • piec w 180°C 45 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *