Ta babka to świetny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po wypiekach drożdżowych. I chociaż za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru furę przesłodzonych bezów i babkę - to oczywiście wybieram babkę. Babka jest mięciutka i naprawdę smaczna.
Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Można ją urozmaicić dodając do części kakao, rodzynki lub skórkę pomarańczową co lubisz. Na pewno jeszcze zdążysz ukręcić tą babeczkę i przekonasz się jaka jest smaczna.
Składniki:
200 g mąki
4 białka L
100 g cukru,ksylitolu
125 g masła
100 ml mleka kokosowego ( lub każdego innego)
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kakao-opcjonalnie
Wykonanie:
- masło rozpuścić w garnuszku. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką krupczatką lub kaszką manną
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Dodawać kolejne składniki ciągle ubijąc na wolnych obrotach robota -miksera lub wymieszać szpatułką. Połowę masy wymieszać z kakao przesianym przez sitko
- masę wylać do formy i piec w 180°C 45 minut
- przez pierwsze 15 minut studzić w foremce, następnie uwolnić babkę z foremki i studzić na kratce
- przed podaniem posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!