Bułka tarta to nic innego jak zmielone czerstwe bułki pszenne lub suchary, ewentualnie pszenne pieczywo. Tak było jeszcze całkiem niedawno, lecz teraz w bułce tartej dostępnej na rynku producenci proponują nam całą tablicę Mendelejewa. Na etykiecie czytamy skład
: margaryna, cukier, węglan wapnia, stabilizator E 472, emulgator, kwas askorbinowy, substancje przeciwzbrylające, skrobia kukurydziana....Macie jeszcze ochotę na taką bułkę?
Od dawna przygotowuję bułkę tartą sama. Nie oszczędność mam na względzie, ale tylko i wyłącznie jakość. Nic trudnego, ani pracochłonnego, a przynajmniej wiem co jem. Resztki pozostałych, niezjedzonych bułek kroję w plasterki, a podsuszone przechowuję w papierowej torebce i zużywam np. do kotletów mielonych. Na bułkę tartą potrzeba jednak nieco więcej surowca. Kupuję zatem jednorazowo 12 bułek i produkuję własną bułkę tartą
Skladninki na około 450 g :
12 bułek
blender z samoostrzącymi się nożami
Wykonanie:
- bułki pokrojone w plastry ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia. Bułki mogą spokojnie schnąć pozostawione na blacie, jednak tuż przed zmieleniem-rozdrobnieniem proponuję wsunąć blaszkę z bułeczkami do piekarnika. Można wykorzystać piekarnik np. po pieczeniu lub specjalnie włączyć na około 100°C na 10 minut. Wyłączyć, a bułki pozostawić w środku do wystygnięcia. Łatwiej wtedy robot poradzi sobie z rozdrobnieniem sucharów
- porcjami miksować do pożądanej grubości ziarenek. Zmieloną bułkę przechowywać w zamkniętym pojemniku
- jeśli lubisz bułkę tartą do panierowania z dodatkami proponuję zrobić to z mniejszą ilością bułki tuż przed samym panierowaniem. Bułka bez dodatków po prostu lepiej się przechowuje. A smak panierki bardzo uszlachetni np. dodatek wiórkow kokosowych, orzechów mielonych lub ulubionych ziół
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!