Dorsz w mleku kokosowym z czarnym makaronem

Czarny makaron barwiony sepią to ciekawa propozycja na szybki i oryginalny obiad. Warto go kupić. Do makaronu przygotowałam dorsza w sosie z mleka kokosowego, a wcześniej zamarynowałam go w imbirze z kolendrą. Tak przygotowany dorsz jest pełen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.

Ważna informacja dla wszystkich, którzy jednak za rybami nie przepadają. Dorsz w tym wydaniu całkowicie jest pozbawiony rybiego, tranowego posmaku. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 2 porcje dorsza
  • 1 ząbek czosnku
  • 2- cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • oliwa lub olej
  • sok z cytryny
  • sól
  • 200-220 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sosu rybnego

Przygotowanie:

  • dorsza umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Rozetrzeć w moździerzu 1 łyżeczkę kolendry. Imbir i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Obłożyć dorsza nasionami kolendry, czosnkiem i imbirem. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny
  • ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu
  • rozgrzać olej na patelni, krótko przesmażyć pomidorki koktajlowe. Między pomidorkami ułożyć dorsza skórą do dołu i przesmażyć intensywnie 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe, dodać szczyptę soli i sosu rybnego. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 5 minut.
  • polać sosem makaron i wyłożyć rybę. Posypać zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *