Fit drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa

Bardzo lubię drożdżowe bułeczki nadziewane owocami lub serem, są podzielne, a nadmiar  zawsze można zamrozić. Za babkami drożdżowymi nigdy nie przepadałam i nigdy ich nie piekłam. Dopóki nie zobaczyłam tej. Zamarzyła mi się po raz pierwszy ogromna, wielkanocna baba drożdżowa. Moją wyróżnia dodatek mleka kokosowego, jak dotąd sprawdził się w każdym moim przepisie, dlatego chętnie go używam i bardzo lubię jego subtelny, lekko słodko — kokosowy posmak.

Wiele drożdżowych bułeczek upiekłam już z jego dodatkiem i smakowały wybornie. Tutaj dodatkowo wykluczyłam dodatek masła, zastępując je wyłącznie tłustym, aksamitnym kremem kokosowym. Ponieważ smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,  dodałam wiórki kokosowe, które ocaliły delikatny smak kokosa. Babka pięknie urosła. Jest bardzo pulchna, mocno puchata, aromatyczna, pyszna, a polewa czekoladowa zastąpiła przesłodzony lukier. Polecam!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g mleka kokosowego — biała gęsta część
  • około 100 g cienkiego mleka kokosowego
  • 3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy-bio

Dodatkowo:

  • 70-100 g czekolady
  • 50 ml  mleka kokosowego
  • chipsy kokosowe

Wykonanie:

  • żółtka i jajko ubić z cukrem na biały puszysty kogel-mogel
  • do ubitych jajek dodać resztę składników i przy pomocy haka wyrabiać około 10 minut na gładkie, lśniące ciasto. Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawać partiami, ale ostatecznie ciasto powinno być bardzo luźne. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i przy pomocy „skrobaka” piekarskiego złożyć ciasto kilkakrotnie. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować gruby wałek i umieścić go w wysmarowanej masłem foremce babkowej z kominem. Przykryć folią i powtórnie odstawić do wyrośnięcia
  • piec w 180°C 45-50 minut. Pod koniec pieczenia, gdy zacznie się za mocno rumienić, można przykryć folią aluminiową. Studzić w foremce około 20 minut, następnie  delikatnie odwrócić formę, a babka wyskoczy sama. Studzić na kratce.
  • czekoladę z mlekiem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować babę i udekorować chipsami kokosowymi.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *