Lane kluseczki (Lane ciasto) to niewątpliwie jeden ze smaków dzieciństwa. Najczęściej pływały w niedzielnym rosole z kurczaka. Żaden makaron im nie dorówna, bo zupa z ich dodatkiem jest wyjątkowo delikatna. Moje dzisiejsze kluseczki powrócily nieco odmienione, bowiem użyłam do ich wykonania mąki pelnoziarnistej orkiszowej. Są na pewno dużo zdrowsze, ale też i trochę ciemniejsze.
Lane kluski sporządza się z mąki i całych jaj. Jest to ciasto dość rzadkie (gęstsze od naleśnikowego, o konsystencji gęstej śmietany). Ilość mąki zależy od wielkości użytych jajek. Ciasto należy długo i starannie mieszać, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza, bedącego znakomitym "spulchniaczem". Niewielki dodatek gazowanej wody mineralnej wpływa na zwiększenie pulchności i smaku klusek. Ciasto wylewa się bezpośrednio z naczynia, w którym było robione, dlatego należy regulować wielkość strumienia, by kluseczki były jednakowej grubości.
Przepis podstawowy.
Porcja dla 4 osób:
2 jajka
1 łyżka gazowanej wody mineralnej
3-4 łyżki przesianej mąki
sól
szczypta cukru
Wykonanie:
- Porządnie rozkłócić jajka z łyżką wody mineralnej, szczyptą soli i cukru, stopniowo dosypywać mąkę, starannie i długo mieszając ciasto drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać cienkim strumieniem na gotującą, osoloną wodę i gotować 2 minuty.
- Lane kluski można bezpośrednio wlewać na gotującą się zupę
- Dobrym pomysłem jest przygotowanie kluseczek smakowych, wówczas do ciasta pod koniec wyrabiania należy dodać drobno posiekane zioła
- idealne do rosołu, pomidorowej lub zupy koperkowej (przepis na zupę tutaj: klik )
2 komentarzy
Swietny przepis juz lece robic te kluchy z dziecinstwa Dziekuje.
OdpowiedzUsuńPewnie, domowe kluchy najlepsze:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!