W każdym sklepie ze zdrową żywnością dostaniesz orkisz i produkty na bazie orkiszu. Jest tego niemało. Orkisz stał się modny, a wybór produktów jest ogromny.
Jest to idealny produkt dla tych, którym leży na sercu własne zdrowie i zdrowie najbliższych. Wprowadzenie go do diety ma same plusy i nie jest trudne, bo orkisz ma cudowny słodkawo-orzechowy smak.
CO TO JEST ORKISZ ? EKOLOGICZNA UPRAWA ORKISZU
Jest to prastary gatunek zboża. Pszenica orkisz (Triticum spelta L.) była znana i ceniona już w czasach starożytnych i uprawiana częściej niż dzisiaj. Uznawana była za pokarm dający siłę, dlatego spożywana była przez gladiatorów i zawodników igrzysk.
Uprawa orkiszu jest jednak marginalna, ponieważ orkisz daje dużo mniejszy plon, niż reszta zbóż.
Nasze uprzemysłowione społeczeństwo preferuje masę - w tym przypadku jakość musiała ustąpić. Ma to jednak jeden ogromny plus. Zapomniany przez ludzi orkisz został nietknięty przez zabiegi "uszlachetniajace" przez rolniczy biznes. I tak oto mamy do dyspozycji zboże o tych samych wartościach co przed kilku tysiącami lat.
Ziarno orkiszu wykorzystywane jest w dwóch fazach dojrzałości, całkowicie dojrzałe ziaro-najpopularniejsze i w fazie dojrzałości mlecznej tzw. orkisz zielony ( Grünkern). Bardzo popularny w Niemczech. Jest niezwykle smaczny. Można go spożywać w postaci kotletów, sosów i zup. Przepis na kotleciki z zielonego orkiszu i parę słów o samym ziarnie znajdziesz: tutaj.
WARTOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE ORKISZU
- jest doskonałym źródłem witaminy A, D, E, witamin z grupy B, PP oraz następujących składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu i fosforu
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na układ krążenia. Dominującym kwasem tłuszczowym jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia kwas linolenowy
- znaleziono w nim obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku matki
- poprawia motorykę przewodu pokarmowego, ze względu na dużą ilość błonnika
- dojrzały orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego
- zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm co zwiększa bardzo jego tolerancję przez bezglutenowców
- ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, dlatego poleca się go we wszystkich dietach oczyszczających organizm. Przy zastojach wątroby, złej jakości krwi, wysuszeniu skóry orkisz jest naprawdę bezkonkurencyjny. Po kilku dniach diety czuć wyraźną poprawę w kondycji i wyglądzie zewnętrznym. Ciało staje się lżejsze i elastyczniejsze. Poprawia się nastrój, za jakość którego również odpowiada wątroba. Zapobiega także kamicy żółciowej
- kleik orkiszowy jest dobry dla chorych na cukrzycę, ponieważ zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii. Ziarno orkiszu zawiera 2 razy mniej maltozy, węglowodanu odpowiedzialnego za szybki wzrost cukru we krwi.
- dzięki zawartości fitosteroli obniża poziom cholesterolu we krwi
- kąpiele w wywarze z plew orkiszowych pomagają w leczeniu dolegliwości skórnych
Według naukowców systematyczne stosowanie diety orkiszowej wzmacnia i regeneruje wszystkie narządy i układy w organiźmie - przywraca zdrowie.
CZEGO UNIKAĆ PRZY PRZYGOTYWANIU ORKISZOWYCH DAŃ ?
- przede wszystkim unikać naczyń alumniowych, z tworzyw sztucznych, z uszkodzoną emalią czy teflonem
- nie używać kuchenki mikrofalowej
- nie odcedzać potraw gotowanych, gdyż przy odcedzaniu pozbywamy się cennych składników mineralnych
7 komentarzy
Bardzo ciekawe i wartościowe informacje. Wcześniej nie zdawałem sobie z tego sprawy, a nawet nie bardzo interesowałem sie zbożami. Od dzisiaj zmienie swoje podejście i na pewno będe zwracał większą uwage na to co napisałaś w tym wpisie
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wiesz, ale żeby zboże nadawało się do spożycia trzeba je chronic przed chorobami takimi jak na przykład mączniak. polecam Ci zajrzeć do tego artykułu https://www.syngenta.pl/uprawy/zboza/tilt-turbo-575-ec , z którego dowiesz się trochę więcej informacji na ten temat. To na prawdę bardzo ciekawe wiadomości
OdpowiedzUsuńŚwietny , zwięźle napisany artykuł , z którego mozna sie cos dowiedziec. Ze swojej strony chciałbym Wam polecić https://www.syngenta.pl/srodki-ochrony-roslin/herbicydy , gdzie znajdziecie sporo informacji o uprawach, zbożu .
OdpowiedzUsuńOrkisz jest bardzo znany. U nas nikt go nie uprawia, bynajmniej nie widziałam, ja dopiero ucze się rolnictwa, czytam bardzo duzo na temat zbóż, upraw itd https://www.nasygnale.pl/na-czym-polega-dzialanie-antywylegaczy/ mam nadzieje że kiedys będe dobrym rolnikiem.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci tego z całego serca:)
UsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!