Pasta z białej fasoli z chrzanem i rzeżuchą

Nie jestem wegetarianką, weganką, ani na diecie bezglutenowej, ale bardzo smakują mi wszelakie humusy i pasty z roślin strączkowych. Jeśli tylko nadarzy się okazja i mogę wypróbować nowy przepis, czynię to z nieukrywaną ciekawością. Ten pomysł podsunęła mi TV śniadaniowa. Zaraz też namoczyłam fasolę i na drugi dzień powstało to przesmaczne smarowidło do chleba.

Ponieważ jest z dodatkiem chrzanu, jak najbardziej wpisuje się w klimaty wielkanocne. Do przygotowania tej pasty można użyć fasoli z puszki, jednak pasta będzie smaczniejsza jeśli ugotujesz fasolę samodzielnie. Jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, gdy składniki się „przegryzą”. Polecam!

Składniki:

  • puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • 2 łyżki dobrego chrzanu ze śmietaną ze słoiczka
  • 4 łyżki oliwy, oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • fasolę namoczyć wieczorem, dzień wcześniej
  • zmienić wodę i ugotować fasolę do miękkości, około 60 minut
  • jeśli używasz fasoli z puszki, dokładnie wypłucz ją na sitku 
  • fasolę umieścić w blenderze, dodać 2 łyżki chrzanu, 4 łyżki oleju i zblendować na gładki krem
  • pastę posolić i doprawić pieprzem
  • przed podaniem schłodzić w lodówce

Uwagi:
Gęstość pasty można regulować, dodając wody z gotowania fasoli. Nie dodawałam. Podawać, z czym dusza zapragnie. Podałam z rzeżuchą. Bardzo nam smakowała z dodatkiem jajka na twardo.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *