Nie jestem wegetarianką, weganką, ani na diecie bezglutenowej, ale bardzo smakują mi wszelakie humusy i pasty z roślin strączkowych. Jeśli tylko nadarzy się okazja i mogę wypróbować nowy przepis, czynię to z nieukrywaną ciekawością. Ten pomysł podsunęła mi TV-śniadaniowa. Zaraz też namoczyłam fasolę i na drugi dzień powstało to przesmaczne smarowidło do chleba.
Ponieważ jest z dodatkiem chrzanu, jak najbardziej wpisuje się w klimaty wielkanocne. Do przygotowania tej pasty można użyć fasoli z puszki, jednak pasta będzie smaczniejsza jeśli ugotujesz fasolę samodzielnie. Jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, gdy składniki się "przegryzą".
Polecam!
Składniki:
puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli
2 łyżki dobrego chrzanu ze śmietaną ze słoiczka
4 łyżki oliwy, oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny-opcjonalnie
Przygotowanie:
- fasolę namoczyć wieczorem, dzień wcześniej
- zmienić wodę i ugotować fasolę do miękkości, około 60 minut
- jeśli używasz fasoli z puszki, dokładnie wypłucz ją na sitku
- fasolę umieścić w blenderze, dodać 2 łyżki chrzanu, 4 lyżki oleju i zblendować na gładki krem
- pastę posolić i doprawić pieprzem
- przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!