Schab w mleku kokosowym

Schab pieczony w rękawie i schab duszony w poczciwym mleku krowim to dwa bardzo udane przepisy na zawsze soczysty, miękki i kruchy schab. I wydawałoby się, że lepszego efektu już nie da się uzyskać. A jednak!

Zrobiłam eksperyment z mlekiem kokosowym, które od dawna już króluje w mojej kuchni i jak dotąd jego dodatek sprawdza się idealnie w każdym przepisie. I tu efekt końcowy eksperymentu jest rewelacyjny, a schab przyrządzony z udziałem tłustego, pysznego mleka kokosowego jest absolutnie genialny.

Może połączenie mleka kokosowego i schabu Was zaskoczy, ale namawiam — odważcie się i przygotujcie go. Będziecie zachwyceni! To najdelikatniejszy i najsmaczniejszy, rozpływający się w ustach schab, jaki jadłam w życiu, a przygotowanie jest naprawdę proste. Przepis idealny na świąteczny stół. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu
  • 3-4 łyżeczki nasion kolendry
  • 4-5 cm imbiru
  • curry — opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • puszka mleka kokosowego
  • 200-250 ml wody
  • 2 łyżki oleju + 2

Przygotowanie:

  • nasiona kolendry rozetrzeć w moździerzu. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Schab umyć i osuszyć. Mięso natrzeć olejem, następnie wmasować kolendrę, sól, pieprz i imbir, ewentualnie oprószyć curry. Naczynie z tak przygotowanym schabem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc, lub przynajmniej na kilka godzin
  • następnego dnia schab obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka z gorącym mlekiem kokosowym rozcieńczonym pół na pół z wodą (w przypadku, gdy jest bardzo gęste) lub bulionem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 50-60 minut. W międzyczasie mięso obrócić.
  • miękki schab pokroić w ukośne plastry dopiero po ostudzeniu. Przed podaniem podgrzać plastry mięsa w sosie.

Uwagi:
Użyłam mleka kokosowego – 85% ekstraktu z kokosa. Znacznie lepszy efekt uzyskałam, rozcieńczając mleko pół na pół z wodą, niż dusząc schab w tak mocno skoncentrowanym mleku. Mięso nie było całkowicie pokryte płynem. Można pozostawić 1-2 łyżki mleka kokosowego i wmieszać na końcu do gotowego już sosu, by zabielić go przed podaniem.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *