Surówka z białej rzodkwi — dwa warianty

Biała rzodkiew to niesłychanie wdzięczne warzywo. Bardzo smaczna i cudnie wygląda. W ekspresowym tempie można przygotować z niej zdrową przystawkę do drugiego dania. Idealna na wiosenną surówkę — soczystą, orzeźwiającą i łagodną w smaku. W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy. Ma także sporą przewagę nad  rzodkiewkami, bo do tygodnia zachowa jędrność przechowywana w lodówce.

Rzodkiew biała (Raphanus L.) występuje w wielu odmianach i kolorach, często mylona jest z rzepą.
Jest idealnym warzywem we wszystkich dietach odchudzających, gdyż w 100 g zawiera jedynie 12 kalorii. Swoje zdrowotne i lecznicze działanie rzodkiew zawdzięcza przede wszystkim występujących w niej olejkom gorczycznym, zawierających związki siarki, które nadają jej charakterystyczny ostry smak i stanowią o jej leczniczych właściwościach. Ponadto rzodkiew jest bogata w witaminę C, a także witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz białka i węglowodany.

Biała rzodkiew — właściwości zdrowotne

  • przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia
  • likwiduje wzdęcia
  • niszczy szkodliwe bakterie i grzyby
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi
  • zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych
  • jest pomocna w leczeniu zapalenia nerek i przewodów moczowych
  • doskonale wspomaga działanie wątroby
  • jest sprawdzonym domowym lekiem na przeziębienia

Rzodkiew jednak nie dla wszystkich — niewskazana jest dla osób z chorobą wrzodową, zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.

Surówka nr 1

  • 2 białe rzodkwie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ewentualnie pieprz z młynka
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego, śmietany lub majonezu — opcjonalnie

Wykonanie:

  • rzodkiew zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • wymieszać z przyprawami
  • odstawić na 15-30 minut do lodówki, by składniki się przegryzły

Surówka nr 2

  • 1 rzodkiew
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • jeśli lubisz, dodaj jogurt, śmietanę lub majonez (bez jest równie pyszna)

Wykonanie:

  • rzodkiew i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • wymieszać z przyprawami
  • podawać schłodzoną w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *