Biała rzodkiew to niesłychanie wdzięczne warzywo. Bardzo smaczna i cudnie wygląda. W ekspresowym tempie można przygotować z niej zdrową przystawkę do drugiego dania. Idealna na wiosenna surówkę - soczystą, orzeźwiającą i łagodną w smaku. W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy. Ma także sporą przewagę nad rzodkiewkami, bo do tygodnia zachowa jędrność przechowywana w lodówce.
Rzodkiew biała (Raphanus L.) występuje w wielu odmianach i kolorach, często mylona jest z rzepą.
Jest idelnym warzywem we wszystkich dietach odchudzających, gdyż w 100 g zawiera jedynie 12 kalorii.
Swoje zdrowotne i lecznicze działanie rzodkiew zawdzięcza przede wszystkim występujacych w niej olejkom gorczycznym, zawierających związki siarki, które nadają jej charakterystyczny ostry smak i stanowią o jej leczniczych właściwościach. Ponadto rzodkiew jest bogata w witamine C, a także witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz białka i węglowodany.
OTO LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI RZODKWI :
- przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia
- likwiduje wzdęcia
- niszczy szkodliwe bakterie i grzyby
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych
- jest pomocna w leczeniu zapalenia nerek i przewodów moczowych
- doskonale wspomaga działanie wątroby
- jest sprawdzonym domowym lekiem na przeziębienia
SURÓWKA NR. I
2 białe rzodkwie
1 łyżka soku z cytryny
ewentualnie pieprz z młynka
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1-2 łyżki jogurtu greckiego, śmietany lub majonezu-opcjonalnie
Wykonanie:
- rzodkiew zetrzeć na grubych oczkach tarki
- wymieszać z przyprawami
- odstawić na 15-30 minut do lodówki, by składniki się przegryzły
SURÓWKA NR. II
1 rzodkiew
1 marchewka
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
jeśli lubisz dodaj jogurt, śmietanę lub majonez
bez jest równie pyszna
Wykonanie:
- rzodkiew i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki
- wymieszać z przyprawami
- podawać schłodzoną w lodówce
4 komentarzy
Rzodkiew + marchew + odrobina przyprawy azjatyckiej,mozna dodać nieco majonezu, pietruszki ,koperku, szczypiorku lub oleju,wszystko zależy czy chcemy schudnąć czy nie jest to ważne. Składniki dodawać wszelkie,jakie lubimy,bo po prostu smakuje ze wszystkimi. Ja jem ta surówkę nawet do kanapki, byle zapełnić żołądek i zjadać mało kalorii.
OdpowiedzUsuńMasz rację, to bardzo uniwersalne, super smaczne warzywko i smakuje z wieloma dodatkami:)
Usuńa z liści można ugotować smaczną zupę i podawać z jajkiem na twardo
OdpowiedzUsuńJak zdobędę rzodkiew z pewnego źródła pokuszę się o przygotowanie takiej zupy:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!