Wielkanocny „Sos polski” – pyszny sos chrzanowy

Tego sosu nie może zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy. Nie za bardzo wiedziałam, jak zatytułować post, bo w moim w domu nazywany był po prostu sosem chrzanowym. W „Kuchni polskiej” znalazłam jednak jego prawidłową nazwę — sos polski. Jest przepyszny, a swoim smakiem uświetni świąteczne śniadanie, obiad i kolację. Nadaje się bowiem idealnie do jajek, wędlin i mięs na zimno, a także do pieczonych warzyw.

Niesłychanie prosty do przygotowania, w czasie Wielkanocny wręcz błyskawiczny, bo jajka na twardo tylko czekają na zagospodarowanie. Jeśli nie znacie tego przepisu, musicie koniecznie spróbować.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • 2 pełne łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • jajka ugotowane na twardo — i żółto i białko przetrzeć przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymi  jajkami, ugotować je wcześniej na twardo, następnie wystudzić)
  • do przetartych jajek dodać jogurt, chrzan, miód, sól i wymieszać. Gotowe! Przed podaniem schłodzić w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *