Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami

Zielona, bardzo wiosenna, pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa. Trochę zapomniana, choć bardzo polska. Dlatego gdy się tylko pojawią pierwsze pęczki koperku na targu, nie zastanawiaj się, tylko włóż je do koszyka. Z udziałem koperku przygotujesz smaczną i bardzo aromatyczną zupę. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania.

A jak koperkowa to oczywiście tylko z lanymi kluseczkami. Moja wersja jest dietetyczna, idealna również dla wegetarian, bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pęczki koperku
  • pęczek włoszczyzny
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie:

  • przygotować wywar z warzyw. 2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora + sól (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalać 1 litrem wody i gotować około 20 minut.
  • koperek pozbawić grubych łodyżek (można dodać do gotowania bulionu, by oddały swój aromat), a listki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło ghee i podsmażyć kilka minut część koperku. Dzięki temu zupa będzie miała intensywniejszy aromat. Na patelnię dodać 1 łyżeczkę mąki i przesmażyć razem, następnie zasmażkę połączyć z przecedzonym bulionem. Dodaję do zupy również marchewkę pokrojoną w talarki
  • doprawić solą, szczyptą cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Do jogurtu wlać kilka łyżek gorącego bulionu i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia, wymieszać z jogurtem. Dodać resztę koperku i już nie gotować. Rozlać do miseczek z lanymi kluseczkami.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *