Chałka orkiszowa z kardamonem i żurawiną

Ta chałka wypełni cały dom przepięknym zapachem, bo tak cudnie pachnie właśnie kardamon. Jest mięciutka i bardzo puszysta. Jeśli tylko pozwolicie jej spokojnie rosnąć i zapewnicie ciepły kącik, zachwyci smakiem każdego. Jest tak smaczna, że oprócz masła nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Szlachetny kardamon sprawia, że uświetni każde świąteczne śniadanie.

Dodałam jeszcze suszoną żurawinę, jeśli nie lubisz, możesz ją pominąć. Chałka ma idealnie wyważone składniki, a ciasto bardzo łatwo się formuje, właściwie nie wymaga podsypywania mąką. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 2 chałki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 8 kapsli kardamonu
  • 200 ml mleka
  • 85 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko L
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g suszonej żurawiny — opcjonalnie
  • 2 łyżki Hagelzucker — cukru perłowego

Wykonanie:

  • wydłubać ziarenka kardamonu z łupinek i rozetrzeć w moździerzu. Możesz co prawda użyć mielonego kardamonu, lecz nie pachnie już tak cudnie i tak intensywnie. Posiekaj drobno żurawinę
  • mleko podgrzać w garnuszku, dodać masło pokrojone w kawałki, by się rozpuściło ( nie musi rozpuścić się całkowicie)
  • mąkę, cukier, sól, drożdże i kardamon umieścić w misie robota, dodać mleko z masłem oraz jajko i wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego gładkie ciasto, odchodzące od brzegów misy. Pod koniec wmieszać pokrojoną żurawinę. Misę przykryć folią spożywczą i postawić w cieple do podwojenia objętości.
  • wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować po 3 wałeczki długości około 35-40 cm i spleść dwa warkocze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 200°C
  • wyrośnięte chałki posmarować mlekiem i posypać cukrem perłowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Studzić na kratce

SMACZNEGO !

Uwagi: Chałki posmarowałam tylko samym mlekiem. Chałki posmarowane przed pieczeniem żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka pięknie się błyszczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *