Razowy aromatyczny chleb z lekkim miękiszem. Prażony słonecznik nadaje miękiszowi orzechowy posmak, a jest go niemało. Kolejny z serii chlebów Hamelmana. Chlebek jak widać na zdjęciach urodziwy i smakował wyśmienicie.
Jedynym problemem było dość klejące ciasto, także niezbyt komfortowe bylo składanie ciasta chlebowego. Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem łamanego żyta, które w połączeniu z żytnim zakwasem powoduje, że chleb długo pozostaje świeży.
Skladniki na 1 bochenek
mąka chlebowa - 290 g
prażone ziarno słonecznika - 90 g
woda - 210 g
drożdże instant - 2,5 g
sól - 10 g
syrop słodowy ( dałam miód ) - 1 łyżeczka
łamane ziarno żyta - 75 g + 75 ml wody
zakwas żytni -170 g
Wykonanie:
- przygotować zakwas - 90 g mąki żytniej chlebowej wymieszać z 70 ml wody i 1 łyżką zakwasu. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21°C by dojrzał
- namoczyć ziarno łamanego żyta - 70 g ziarna zalać 70 ml wody i odstawić przykryte w miseczce folią spożywczą na noc, lub zalać wrzącą wodą krótko przed przygotowaniem chleba
- ziarno słonecznika uprażyć na patelni
- do misy miksera włożyć wszystkie odważone składniki z przepisu, w tym zakwas, namoczone łamane ziarno żyta i przestudzony uprażony słonecznik i mieszać 3 minuty na I prędkości. Włączamy II prędkość i mieszamy dalsze 3 minuty. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę do fermentacji wstępnej
- złożyć chleb kilkakrotnie podsypując mąką, włożyć do koszyka złączeniem do góry do fermentycji końcowej na 50-60 minut. Wierzch chleba posypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną
- nagrzać piekarnik (najlepiej z kamieniem) do 250°C. Wyrzucić chleb z koszyczka tak by złączenie znalazło się na kamieniu. Zaparować piekarnik i piec go 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C - 220 °C i piec dalsze 30 minut. Upieczony postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Studzić na kratce
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!