Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana

Razowy aromatyczny chleb z lekkim miękiszem. Prażony słonecznik nadaje miękiszowi orzechowy posmak, a jest go niemało.

Kolejny z serii chlebów Hamelmana. Chlebek, jak widać na zdjęciach, urodziwy i smakował wyśmienicie. Jedynym problemem było dość klejące ciasto, także niezbyt komfortowe było składanie ciasta chlebowego.

Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem łamanego żyta, które w połączeniu z żytnim zakwasem powoduje, że chleb długo pozostaje świeży.

Składniki na 1 bochenek:

  • mąka chlebowa – 290 g
  • prażone ziarno słonecznika – 90 g
  • woda – 210 g
  • drożdże instant – 2,5 g
  • sól – 10 g
  • syrop słodowy (dałam miód) – 1 łyżeczka
  • łamane ziarno żyta – 75 g + 75 ml wody
  • zakwas żytni – 170 g

Wykonanie:

  • przygotować zakwas – 90 g mąki żytniej chlebowej wymieszać z 70 ml wody i 1 łyżką zakwasu. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21°C by dojrzał
  • namoczyć ziarno łamanego żyta – 70 g ziarna zalać 70 ml wody i odstawić przykryte w miseczce folią spożywczą na noc, lub zalać wrzącą wodą krótko przed przygotowaniem chleba
  • ziarno słonecznika uprażyć na patelni
  • do misy miksera włożyć wszystkie odważone składniki z przepisu, w tym zakwas, namoczone łamane ziarno żyta i przestudzony uprażony słonecznik i mieszać 3 minuty na I prędkości. Włączamy II prędkość i mieszamy dalsze 3 minuty. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę do fermentacji wstępnej
  • złożyć chleb kilkakrotnie podsypując mąką, włożyć do koszyka złączeniem do góry do fermentacji końcowej na 50-60 minut. Wierzch chleba posypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną
  • nagrzać piekarnik (najlepiej z kamieniem) do 250°C. Wyrzucić chleb z koszyczka tak by złączenie znalazło się na kamieniu. Zaparować piekarnik i piec go 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C – 220°C i piec dalsze 30 minut. Upieczony postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *