Currywurst — kulinarna legenda Niemiec

Currywurst to kultowe niemieckie danie. W Niemczech budkę z kiełbaskami — Imbiss można spotkać dosłownie na każdym rogu. Jest tak popularna, że w Berlinie Currywurst doczekało się swojego muzeum. Liczba sprzedawanych kiełbasek 800 mln porcji rocznie mówi sama za siebie.

Currywurst to kiełbaska pieczona na grillu, a przed podaniem pokrojona i podana z pomidorowym sosem curry i dodatkowo przyprawą posypana. To świetna przekąska na każdą porę dnia. Danie to zwykle spożywane jest z bułką lub frytkami.

Zawrotną karierę Currywurst rozpoczęła się 4 września 1949 roku, a jej autorką jest Herta Heuwer. W Berlinie-Charlottenburgu w prowadzonym przez siebie Imbissie sprzedała wówczas pierwszą kiełbaskę z pomidorowym sosem i dodatkiem przyprawy curry własnego pomysłu. Recepturę na sos  opatentowała 21 stycznia 1959 roku.

Jak to się dzieje, że popularność Currywurst przetrwała tyle lat, a sos doczekał się tysiąca modyfikacji? To nie kiełbaska czyni to danie, lecz właśnie sos z pomidorów z przyprawą curry i innymi  tajnymi dodatkami.

Choć osobiście nie jestem szczególną kiełbasianą fanką, czasami z przyjemnością raczę się Currywurstem. Muszę przyznać, że jest naprawdę smaczna. Smaczna, niezależnie od tego gdzie ją kupimy, syta, tania i łatwo dostępna. Oto cała tajemnica popularności niemieckiego Wursta.

Najsmaczniejsza będzie jednak ta przygotowana w domu, bo sos będzie bez rozmaitych „E” dodatków. Imbiss niestety bazują głównie na przygotowanych przemysłowo sosach curry, zatem z niemałym wsadem z tablicy Mendelejewa.

Ilość sosu  z przepisu wystarcza do 500 g kiełbasek, to jest około 5 średnich sztuk. Zapewniam, iż currywurst lepiej smakuje, niż wygląda. Potrawa jest niestety mało fotogeniczna. Zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na sos curry:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2-3 łyżki przyprawy curry
  • puszka krojonych pomidorów- 400 g
  • 200 g ketchupu- użyłam Heinza
  • 50 ml bulionu
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g Rostbratwurst – 5 sztuk

Wykonanie:

  • cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle ghee. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować
  • dodać curry i przesmażyć razem
  • wlać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut
  • dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i sól. Sambal Oelek dałam bardzo płaską łyżeczkę, a sos był jak dla mnie dość ostry. Najlepiej skosztuj i dodaj więcej przyprawy gdy lubisz bardzo ostre sosy
  • kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione
  • kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *