Deser Ptasie mleczko light

Deser „Ptasie mleczko” jest niezwykle lekki, puszysty i pyszny. To prawdziwa rozkoszna delikatność i klasyczne połączenie smaków — truskawka z agrestem. Jest lekki jak piórko i po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo prosty w przygotowaniu.

Deser jest dietetyczny typu light, przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartością 4% tłuszczu i galaretki owocowej.

Składniki na 6 pucharków:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 250 ml mleka skondensowanego 4% niesłodzonego — z kartonika
  • świeże truskawki — opcjonalnie

Wykonanie:

  • galaretkę truskawkową ugotować z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody). Wylać na głęboki, szeroki talerz, ostudzić i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć w przygotowanych pucharkach. Część galaretek pozostawić do udekorowania deserów
  • galaretkę agrestową przygotować wg przepisu z opakowania, również z 1/2 porcji wody (250 ml), przestudzić
  • mleko skondensowane (schłodzone przez noc w lodówce) ubić przy pomocy ręcznego miksera na sztywno. Mleko skondensowane ubija się bardzo szybko — około 3 minut — i podczas ubijania bardzo zwiększa swą objętość. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką przestudzoną galaretkę
  • przygotowaną piankę rozlać do pucharków, przyozdobić pozostawionymi kostkami galaretki i świeżymi truskawkami
  • schłodzić w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *