Deser "Ptasie mleczko" jest niezwykle lekki, puszysty i pyszny. To prawdziwa rozkoszna delikatność i klasyczne połączenie smaków - truskawka z agrestem. Jest lekki jak piórko i po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo prosty w przygotowaniu.
Deser jest dietetyczny typu light, przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartością 4% tłuszczu i galaretki owocowej.
Składniki na 6 pucharków:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
250 ml mleka skondensowanego 4% niesłodzonego - z kartonika
świeże truskawki - opcjonalnie
Wykonanie:
- galaretkę truskawkową ugotować z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody). Wylać na głęboki, szeroki talerz, ostudzić i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć w przygotowanych pucharkach. Część galaretek pozostawić do udekorowania deserów
- galaretkę agrestową przygotować wg przepisu z opakowania, również z 1/2 porcji wody (250 ml), przestudzić
- mleko skondensowane (schłodzone przez noc w lodówce) ubić przy pomocy ręcznego miksera na sztywno. Mleko skondensowane ubija się bardzo szybko - około 3 minut - i podczas ubijania bardzo zwiększa swą objętość. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką przestudzoną galaretkę
- przygotowaną piankę rozlać do pucharków, przyozdobić pozostawionymi kostkami galaretki i świeżymi truskawkami
- schłodzić w lodówce
5 komentarzy
Pyszności :-) lubię takie deserki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ i do wzięcia udziału w konkursie :-)
Marzena,dziekuje za wizyte,komentarz i zaproszenie.Niekoniecznie w konkursie,ale wspolnym gotowaniu chetnie wzielabym udzial.Pozdrawiam!
Usuń:)
OdpowiedzUsuńCzy można deser wykonać z mlekiem skondensowanym slodzonym?
OdpowiedzUsuńTo będzie za słodkie, bo galaretki są już z cukrem:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!