Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami

Szparagi to idealne warzywo do promocji zdrowia, okazują się bowiem prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Po raz pierwszy udało mi się upolować fioletowe szparagi. Muszę przyznać, że pośród innych warzyw wyglądały zjawiskowo.

Fioletowe szparagi są odmianą bardzo rzadko spotykaną w handlu, gdyż po prostu trudniej je wyhodować. Kolor szparagów zależy bowiem od stopnia nasłonecznienia warzywa podczas wzrastania. Gdy jest ono duże otrzymuje się szparagi zielone, jeśli uprawy okryje się specjalnymi kopcami, wówczas otrzymuje się szparagi białe, zaś fioletowe są formą pośrednią. Czasem 1-2 dni w uprawie decydują o ich wybarwieniu. Fioletowy szparag ma śliczną ciemno-fioletową główkę i łodygę o fioletowo-purpurowej lub fioletowo-zielonej barwie.

Fioletowa barwa chroni szparagi przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym UV. Ta substancja chroni nie tylko szparagi, ludzi również. A dzieje się to za sprawą antocyjanów, dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem, który ma silne działanie antynowotworowe. Fioletowe szparagi oprócz antocyjanów zawierają całe multum witamin i składników mineralnych.

Jak smakują fioletowe szpargi?

Są lekko pikantne, o delikatnie orzechowym smaku i słodsze od białych. Wymagają obierania przed spożyciem tak jak białe szparagi. Jednak po obraniu nic nie tracą ze swych wartości zdrowotnych. Najwięcej ich zawierają delikatne główki i są też najzdrowsze z całego szparaga. Dlatego nigdy nie powinny zostać rozgotowane, a w trakcie gotowania główki szparagów powinny wystawać ponad wodę.

Zapraszam na prawdziwą ucztę smaków. Fioletowe szparagi z ziołowymi naleśnikami, okraszone cytrynowym masłem, a całość zwieńczona kilkoma plastrami dobrej surowej szynki.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g mąki
  • 180-200 ml mleka
  • 1 jajko L
  • 50-60 g łyżka rozpuszczonego masła 
  • sól
  • zioła: łyżki posiekanego szczypiorku + oregano + mięta
  • 500 g szparagów
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 50 g surowej szynki  Parma lub Serrano

Wykonanie:

  • mąkę, mleko, jajko, sól i łyżkę rozpuszczonego masła wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 10 minut.
  • umyć, osuszyć i posiekać zioła. Wymieszać z ciastem naleśnikowym
  • szparagi umyć pod zimną, bieżącą wodą. Następnie obrać, zaczynając od nasady główki kierując się ku dołowi. Po obraniu odłamać twardą końcówkę. Gotować 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru
  • z przygotowanego ciasta naleśnikowego upiec 4 naleśniki. Przykryć i trzymać w cieple (na patelni przykrytej folią lub w piekarniku nastawionym na 50°C)
  • pozostałe masło wymieszać na patelni z 1 łyżką soku  z cytryny, lekko posolić
  • na talerzu ułożyć naleśniki ze szparagami, przybrać plasterkami szynki. Skropić masłem cytrynowym i przybrać ziołami wg upodobania

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *