Flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem

Sezon szparagowy w pełni. Oto moja szparagowa propozycja, wiosenny flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem. Dzisiejsza wersja jest z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia, pierwszy- mąka pełnoziarnista, drugi-  łosoś, który zatroszczy się o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3.

Składniki na 4 małe lub 2 duże placki:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 ml wody
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Nałożenie:

  • 250 g zielonych szparagów
  • 300 g łososia
  • 250 g Creme Fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • z mąki, wody z dodatkiem soli i łyżki oleju zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 0,5-1 godzinę by odpoczęło
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i obgotować 2 minuty w gorącej wodzie (zielonych szparagów nie obieramy). Łososia pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, wymieszać z Creme Fraiche i mocno doprawić solą i pieprzem
  • piekarnik rozgrzać do 250°C. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cieniutko rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką. Rozwałkowane placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na plackach rozsmarować śmietanę i ułożyć obgotowane, osuszone szparagi oraz kawałki łososia. Piec w 250°C 12 minut na blaszce. Jeśli używamy kamienia do pieczenia, należy uprzednio porządnie go nagrzać. Potrzeba na to przynajmniej pół godziny. Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7-8 minut. 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Jeśli flammkuchen pieczemy na kamieniu nie ma potrzeby wcześniejszego podgotowywania szparagów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *