Kalafior smażony z parmezanem

Kto by pomyślał, że kalafior może smakować i wyglądać tak wytwornie? Niepozorny kalafior pokrojony w plastry i obsmażony w jajku z parmezanem zamienia się w wykwintną przystawkę. Tak podany nie tylko zaskakuje swoim wyglądem, ale i smakiem. Koniecznie spróbuj, namawiam!

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • sól, cukier
  • 1 jajko
  • starty parmezan lub inny podobny twardy ser
  • 3-4 łyżki masła ghee do smażenia
  • mąka — opcjonalnie

Wykonanie:

  • kalafiora opłukać i podgotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru około 10 minut
  • parmezan zetrzeć na tarce, jajko rozbełtać widelcem w głębokim talerzu, przyprawić solą i pieprzem. Kalafiora osuszyć i pokroić w grube plastry
  • na dużej patelni rozgrzać masło ghee. Maczać kalafiora w jajku, następnie w startym serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron. Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mące
  • podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przystawkę 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *