Kto by pomyślał, że kalafior może smakować i wygladać tak wytwornie? Niepozorny kalafior pokrojony w plastry i obsmażony w jajku z parmezanem zamienia się w wykwintną przystawkę.
Tak podany nie tylko zaskakuje swoim wyglądem, ale i smakiem. Koniecznie spróbuj, namawiam!
Składniki:
1 duży kalafior
1 jajko
starty parmezan lub inny podobny twardy ser
3-4 łyżki masła ghee do smażenia
mąka - opcjonalnie
Wykonanie:
- kalafiora opłukać i podgotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru około 10 minut
- parmezan zetrzeć na tarce, jajko rozbełtać widelcem w głębokim talerzu, przyprawić solą i pieprzem. Kalafiora osuszyć i pokroić w grube plastry
- na dużej patelni rozgrzać masło ghee. Maczać kalafiora w jajku, następnie w startym serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron. Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mące
- podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przystawkę
4 komentarzy
genialny pomysł, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńDziekuję,rzeczywiście parmezan z kalafiorem komponuje się całkiem smakowicie:)
UsuńUwielbiam smażony kalafior i muszę spróbowac go z serem. Przeważnie tworzyłam go z przysmażaną byłką tartą. Także jest bardzo pyszny.
OdpowiedzUsuńPolecam - to smaczna odmiana!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!