Dziś propozycja najbardziej znana i popularna boczniak a`la schabowy. Smakują super i na gorąco i na zimno.
Pyszne są również grilowane boczniaki, kliknij tutaj, a znajdziesz przepis na smaczną marynatę do grilowania boczniakow: klik.
Skladniki:
boczniaki - raczej większe okazy
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
masło ghee do smażenia
Wykonanie:
- boczniaki oczyścić ściereczką, odciąć twarde końcówki ogonków. Jeśli musisz je umyć, ostrożnie, by nie nasiąkły wodą od spodniej strony z blaszkami. Stracą cały delikatny smak i aromat. Posolić, posypać pieprzem
- rozmącić jajko na talerzu. Obtaczać grzyby najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako gorącą przekąskę lub z ziemniakami i surówką na drugie danie obiadowe. Nadmiar usmażonych boczniaków zjedliśmy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje. Pycha!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!