Najlepsza pomidorowa z recyklingu

To najlepsza zupa pomidorowa, ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach mięsnych. Pomidorową lubią wszyscy, z apetytem wcinają dzieci i ze smakiem zajadają dorośli. Do przygotowania zupy wykorzystałam wywar z gotowania golonki. To wywar wyjątkowo treściwy i esencjonalny, dzięki temu pomidorowa ma tak wyjątkowy, głęboki smak.

Jest gęsta, słodko-kwaskowata i bardzo, bardzo pomidorowa, po prostu pyszna. Jeśli nie znacie tego smaku, a jesteście w posiadaniu wywaru z gotowania golonki, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów – 400 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 litr wywaru z gotowania golonki
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 łyżki śmietany
  • świeże listki oregano lub bazylii

Wykonanie:

  • wywar z gotowania golonki schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce i zebrać gruby kożuch tłuszczu
  • obrać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę.
  • rozgrzać w garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę masło i zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Wlać pomidory z puszki i wywar z gotowania golonki. Gotować około 15-20 minut. Jeśli zupa jest za kwaśna, wlej więcej wywaru z golonki. Wszystko zależy od jakości i smaku pomidorów z puszki. Należy pamiętać, że pomidory z puszki są bardziej aromatyczne i bardziej „pomidorowe” niż domowe przeciery.
  • całość zblendować (choć nie jest to konieczne)
  • w międzyczasie w oddzielnym garnku ugotować makaron lub ryż
  • zupę rozlać do kokilek. Podawać z ugotowanym makaronem, kleksem śmietany i posiekanymi ziołami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *