Nasiona Chia (Salva columbariae, Salvia hispanica L.), zwane również szałwią argetyńską lub hiszpańską to niedawne odkrycie milośników zdrowej żywności. Chia to stara roślina, która była uprawiana już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Przez wieki używano nasion chia jako podstawowego pożywienia Indian z południowo - zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli oni spożyć zaledwie 1 łyżkę dziennie i maszerować 24 godziny na dobę bez przerwy.
Słowo chia pochodzi od słowa "Chian" co w języku nahuatl znaczy oleisty. Są coraz powszechniej stosowane w Europie. W roku 2009 roku zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i są teraz w powszechnej sprzedaży (sklepy internetowe, zielarskie i EKO).
Powodów do włączenia tych odżywczach nasion do naszej diety jest wiele.
Co kryją w sobie te niepozorne nasionka ?
- nasiona chia to najbogatsze źródło kwasów omega-3 i to w optymalnej równowadze w stosuku do kwasów omega-6, bo 30% do 40%
- niski ideks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi
- ogromna zawartość błonnika ( 25% ) działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z otyłością czy nadwagą
- nasiona chia wykazują imponujacą zawartość antyoksydantów, witamin i minerałów takich jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Zawierają łatwo przyswajaną witaminę A, D, E, B1, B3 i K oraz kwas linolenowy
- właściwości koloidalne pomagają w trawieniu wszystkich pokarmów osobom cierpiącym na nadkwasotę
- wspomagają nawilżenie organizmu, ponieważ mogą zatrzymywać dzisięciokrotnie więcej wody ile same ważą
- jest bezglutenową rośliną, wolną od genetycznie modyfikowanych składników
Więcej informacji o nasionach chia znajdziesz tutaj.
Nie należy jednak demonizować super właściwości tych niepozornych ziarenek. Reklamy są naprawdę bardzo przekonywujące. Należy wziąć pod uwagę, że wszystkie tabele z zawartością cennych składników w chia są podawane w 100 g nasion, a zalecana dawka dzienna chia to 12 g, czyli 2 płaskie łyżki stołowe. I tu ilość wszystkich cudowności drastycznie topnieje.
Jeśli przyjmie się dawkę dzienną 12 g nasion chia - około 2 łyżek, ten kto zje kawałek łososia to spożyje więcej kwasów omega - 3 niż zawartych w 2 łyżkach chia. Równiez 2 łyżki oleju lnianego, którego użyjemy do sałatki ma więcej kwasów omega - 3 niż chia.
Nie zrozumcie źle - chia są super, trzeba to jednak porównać w relacjach z innymi produktami, które spożywamy na co dzień. Dla wegetarian i wegan chia będą na pewno świetnym źródłem kwasów omega - 3, dla pozostałych już niekoniecznie.
Chia to także dobre źródło wapnia. 2 łyżki zawierają go 120 mg, a szklanka mleka ma go 240 mg.
Źródła podają, że 100 g chia zawiera 600 mg potasu. Ale 2 łyżki chia to już tylko 144 mg, podczas gdy 100 g banana to 390 mg tegoż pierwiastka. Także jeden średni banan ma 2 razy więcej potasu niż dzienna porcja chia zalecana do spożycia.
Zawartość błonnika jest natomiast porównywalna z ilością zawartą w gruszce lub jabłku.
Chia jest na topie, ale nie można zapominać, że np. nasiona lnu są bardzo dobrym źródłem wielu cennych składników i na dodatek wyraźnie tańszym.
To kwestia wyobraźni i upodobań. Istnieją dziesiątki sposobów na wykorzystanie ich w codziennej diecie. Na przyklad:
- do sałatek, omletów i ryżu
- zmielone do pieczenia chleba i ciast w połączeniu z mąką
- zmiksowane z koktajlami owocowymi
- zmiksowane z nutellą lub masłem orzechowym
- do codziennej porcji płatków owsianych lub jogurtu
- sproszkowane jako zagęszczacz do zup
- zmielone do zdrowego budyniu
- 1 łyżka nasion chi + 4 łyżki wody zastąpią w wypiekach 1 jajko
UWAGA : ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOŻYCIA NASION CHIA TO 1 ŁYŻKA STOŁOWA
Jak używać nasion chia?
PRZYRZĄDZENIE PIANKO - GALARETKI Z NASION CHIA :
Nasiona chia muszą być namoczone w wodzie, zanim zostaną zużyte do jakichkolwiek przepisu.
Podstawowy przepis:
60 g nasion (30g )
500 ml czystej wody ( 250 ml wody )
- Wlać odpowiednią ilość czystej wody i dodać nasiona chia.
- Zamieszać rózgą, by zapobiec tworzeniu się grudek.
- Pozostawić 15 - 30 minut do napęcznienia.
Trzeba wiedzieć, że wszystkie składniki z nasion chia moczonych przez wiele godzin są łatwiej przyswajalne przez organizm. Dlatego najlepiej zalać nasiona w podanych proporcjach, wodą lub mlekiem i pozostawić na całą noc w lodówce.
Nasiona moczone 15 minut szybko pęcznieją, lecz pozostają bardzo twarde i trudne są do miksowania i dalszej obróbki. Po kilkugodzinnym i dłuższym moczeniu stają się miękkie i bardziej przyjazne do współpracy.
Na zdrowie!
P.S
Przygotowałam budyń czekoladowy z daktylami i nasionami chia (przepis tutaj ), pyszny, bardzo nam smakował. Zrobiłam również koktajl z cudownymi nasionkami oraz owocem mango i dodatkiem szpinaku (przepis tutaj). Równie smakowity. Na deser kokosowy z mango i nasionami chia zapraszam: tutaj.
6 komentarzy
z łososiem trzeba uważać bo to główne źródło pestycydów niestety.
OdpowiedzUsuńNiestety to smutna prawda.Moze juz za niedlugo okazac sie.ze ze zdrowych pokarmow pozostanie nam 1 lyzka nasion chia,jak Aztekom przed wiekami.
UsuńA ja właśnie zakupiłam chia z zamiarem upieczenia 'chleba życia' :) Robiłaś ten chlebek? Ja jadłam i tak mi zasmakował, że postanowiłam upiec :)
OdpowiedzUsuńNie chlebka z chia jeszcze nie robilam.Musze najpierw zaopatrzyc sie w nastepna porcje nasion,wtedy chetnie poeksperymentuje z nastepnymi przepisami:)
UsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję, serdeczności:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!