Tort niebanalny, tort na życzenie. Takie smaki wybrał mąż do swojego tortu urodzinowego. Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdałów i przełożone pyszną kremową masą o smaku pomarańczowym. W skład kremu wchodzi sok z pomarańczy, śmietana kremówka i budyń. Całość wieńczy aromatyczny, dodający niesamowitej świeżości Tortenguss na bazie soku wyciśniętego z pomarańczy.
Tort nie wymaga ponczowania. To zasługa warzywnego dodatku - marchewki jako składnika biszkoptu. Jest przepyszny! Tort koniecznie do upieczenia!
Składniki na biszkopt:
1 łyżka startej skórki i bio-pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
6 jajek M
sól
1 łyżka soku z cytryny
300 g mielonych migdałów
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1 paczuszka płatków żelatyny-10 g
375 ml soku z pomarańczy
100 g drobnego cukru
400-500 ml śmietany kremowki
1 op. budyniu
Polewa pomarańczowa-Tortenguss
250 ml soku z pomarańczy
2 łyżki drobnego cukru
1 op.Tortenguss lub 2 łyżki mączki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
- nastawić piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C). Tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
- marchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać ze startą skórką z pomarańczy i 2 łyżkami syropu z agawy. Odstawić na bok
- żółtka odzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 25 g cukru. Żółtka z resztą cukru (100g) i 1 łyżką soku z cytryny ubić na parze do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia cukru. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej, aż masa przestygnie, stanie się puszysta i gęsta. Do ubitych żółtek dodać startą marchewkę oraz 1/3 piany z białek i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać. Dodać resztę piany, migdały z proszkiem do pieczenia i 50 g mąki, wymieszać
- wypełnić foremkę przygotowanym ciastem, wyrównać górę szpatułką i piec 45 minut w 180°C.
- studzić na kratce
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
- wycisnąć sok z 3 dużych pomarańczy. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się kłaczków. Można wykorzystać gotowy 1-dniowy sok
- budyń wymieszać dokładnie z częścią soku pomarańczowego, a resztę umieścić wraz cukrem w rondelku i mocno podgrzać. Mieszając sok rózgą, wlać przygotowany budyń i całość zagotować
- namoczoną żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Dodać do rozpuszczonej żelatyny kilka łyżek przygotowanego budyniu, wymieszać i połączyć z całym pozostałym budyniem, by uniknąć powstania grudek. Masę budyniową z żelatyną odstawić do przestudzenia
- ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Porcjami dodawać do wystudzonego budyniu, za każdym razem dokładnie wymieszać. Można odczekać 15-20 minut, aż zacznie gęstnieć. Łatwiej będzie ją nałożyć
- biszkopt przeciąć dwukrotnie, do otrzymania 3 blatów. 1/3 biszkoptu ułożyć na paterze i posmarować kremem, z drugim blatem uczynić to samo. Do posmarowania wierzchu tortu pozostawić najmniejszą porcję kremu i równomiernie go rozsmarować
- wycisnąć sok z 2 dużych pomarańczy i przecedzić przez sitko
- sok umieścić w rondelku, dodać 2 płaskie łyżki cukru, wsypać Tortenguss ( lub zamiennie 2 łyżki mączki ziemniaczanej) i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia
- pomarańczowym Tottengussem polać tort. Polewa tężeje błyskawicznie. Udekorować wg własnej fantazji. Użyłam gotowych malutkich galaretek cytrynowo-pomarańczowych
7 komentarzy
Dziekuje za zaproszenie:)
OdpowiedzUsuńFajny zestaw smaków , muszę go upiec :)
OdpowiedzUsuńBogusiu,tort jest przepyszny,takze bardzo polecam:) Daj znac jak smakowal!
OdpowiedzUsuńCzy stało by się coś złego gdyby jednak naponczować blaty tortu na pomarańczowo likierem lub sokiem -Tort wydaje mi się wyjątkowy (zjawiskowy)sądząc z opisu.
OdpowiedzUsuńTort rzeczywiście smakował zjawiskowo. Nie ponczowałam blatów, bo biszkopt marchewkowo-migdałowy nie był tak suchy jak tradycyjny biszkopt. Myślę jednak, że trochę by można naponczować. Pamietaj, że w kremie jest już 5 łyżek likieru pomarańczowego, może więc sok wymieszaj z likierem pół napół.
UsuńPrzepraszam że zapytam czy taki tort można wykonać korzystając z gotowych blatów (kupionych w sklepie) Pozdrawiam Serdecznie-
OdpowiedzUsuńAndrzej
Pewnie, że można, tylko to już nie będzie to samo, bo nie wiem czy kupisz blaty marchewkowo-migdałowe. One dają połowę smaku całemu torcikowi. Pozdrawiam
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!