Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym

Tort niebanalny, tort na życzenie. Takie smaki wybrał mąż do swojego tortu urodzinowego. Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdałów i przełożone pyszną kremową masą o smaku pomarańczowym. W skład kremu wchodzi sok z pomarańczy, śmietana kremówka i budyń. Całość wieńczy aromatyczny, dodający niesamowitej świeżości Tortenguss na bazie soku wyciśniętego z pomarańczy.

Tort nie wymaga ponczowania. To zasługa warzywnego dodatku — marchewki jako składnika biszkoptu. Jest przepyszny! Tort koniecznie do upieczenia!

Składniki na biszkopt:

  • 300 g marchewki
  • 1 łyżka startej skórki i bio-pomarańczy
  • 2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • 6 jajek M
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 1 paczuszka płatków żelatyny-10 g
  • 375 ml soku z pomarańczy
  • 100 g drobnego cukru
  • 400-500 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego 
  • 1 op. budyniu

Polewa pomarańczowa — Tortenguss

  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 op. Tortenguss lub 2 łyżki mączki ziemniaczanej


PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

  • nastawić piekarnik na 180°C (z termoobiegiem na 160°C). Tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
  • marchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać ze startą skórką z pomarańczy i 2 łyżkami syropu z agawy. Odstawić na bok
  • żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 25 g cukru. Żółtka z resztą cukru (100 g) i 1 łyżką soku z cytryny ubić na parze do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia cukru. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej, aż masa przestygnie, stanie się puszysta i gęsta. Do ubitych żółtek dodać startą marchewkę oraz 1/3 piany z białek i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać. Dodać resztę piany, migdały z proszkiem do pieczenia i 50 g mąki, wymieszać
  • wypełnić foremkę przygotowanym ciastem, wyrównać górę szpatułką i piec 45 minut w 180°C.
  • studzić na kratce

PRZYGOTOWANIE KREMU:

  • żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  • wycisnąć sok z 3 dużych pomarańczy. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się kłaczków. Można wykorzystać gotowy 1-dniowy sok 
  • budyń wymieszać dokładnie z częścią soku pomarańczowego, a resztę umieścić wraz z cukrem w rondelku i mocno podgrzać. Mieszając sok rózgą, wlać przygotowany budyń i całość zagotować
  • namoczoną żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Dodać do rozpuszczonej żelatyny kilka łyżek przygotowanego budyniu, wymieszać i połączyć z całym pozostałym budyniem, by uniknąć powstania grudek. Masę budyniową z żelatyną odstawić do przestudzenia
  • ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Porcjami dodawać do wystudzonego budyniu, za każdym razem dokładnie wymieszać. Można odczekać 15-20 minut, aż zacznie gęstnieć. Łatwiej będzie ją nałożyć

Złożenie tortu:

  • biszkopt przeciąć dwukrotnie, do otrzymania 3 blatów. 1/3 biszkoptu ułożyć na paterze i posmarować kremem, z drugim blatem uczynić to samo. Do posmarowania wierzchu tortu pozostawić  najmniejszą porcję kremu i równomiernie go rozsmarować
  • wycisnąć sok z 2 dużych pomarańczy i przecedzić przez sitko
  • sok umieścić w rondelku, dodać 2 płaskie łyżki cukru, wsypać Tortenguss (lub zamiennie 2 łyżki mączki ziemniaczanej) i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia
  • pomarańczowym Tottengussem polać tort. Polewa tężeje błyskawicznie. Udekorować wg własnej fantazji. Użyłam gotowych malutkich galaretek cytrynowo-pomarańczowych

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
W handlu są dwa rodzaje mielonych migdałów. Mielone ze skórką, ciemniejsze i tych użyłam do upieczenia tortu. Jakiego koloru jest biszkopt widać na zdjęciu. Drugi rodzaj to mielone migdały bez skórki, bielusieńkie. Tych białych użyłam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego, link na początku wpisu. Biszkopt z białymi migdałami jest w cudnym marchewkowym kolorze, po prostu bajeczny. Wybór należy do Was. Oba ciasta są przepyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *