Zupa krem z białych szparagów

Wykwintna i bardzo elegancka zupa z białych szparagów, uświetni każdy uroczysty obiad. Choć przygotowanie kremowej zupy ze szparagów w porównaniu z innymi kremami jest dość pracochłonne i zajmie trochę czasu to naprawdę warto.

Podczas gotowania szparagów dom wypełni się delikatnym, wiosennym szparagowym zapachem, a smak wynagrodzi Ci poniesiony trud. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 6 porcji:

  • 1,5 k g białych szparagów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kwaśna śmietana lub creme fraiche
  • biały pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • orzeszki pini do dekoracji
  • koperek

Wykonanie:

  • szparagi umyć, obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Obrane szparagi zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy, zapakować w folię i schować do lodówki (zupę gotowałam na drugi dzień )
  • obierki i zdrewniałe końcówki pokroić na mniejsze kawałki i zalać bulionem warzywnym. Gotować 1 godzinę na wolnym ogniu
  • wywar przecedzić, resztki przecisnąć. Obrane wcześniej szparagi pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, główki odłożyć
  • do przecedzonego wywaru dodać pokrojone szparagi (bez główek) i gotować 20 minut
  • zmiksować na gładki krem. Teraz dodać główki szparagów i gotować około 4 minut.
  • doprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać ze śmietaną
  • podawać posypaną koperkiem i uprażonymi orzeszkami pini (uprażyć na patelni bez tłuszczu)

SMACZNEGO! 
UWAGI:
Smak zupy można wzbogacić dodatkiem białego wina. Zamiast śmietany można dodać śmietankę kokosową. Może się zdarzyć, że wywar z obierek i ogonków ma gorzki posmak. Jeśli preferujesz zupy na wywarach mięsnych, ugotuj szparagi na rosole.

Szparagi mogą być gorzkie (zdarza się to tylko białym ) gdy były przechowywane bez wody. Dlatego tak ważne jest kupienie ich jak najświeższych.

Wykorzystując obierki i końcówki do wzmocnienia smaku zupy, najlepiej zaraz po zagotowaniu skosztować wywar. Jeśli ma goryczkę wylać całość, zalać świeżą wodą i dopiero wtedy gotować 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *