Cannelloni z mięsem pod beszamelem

Cannelloni – danie kuchni włoskiej tak popularne we Włoszech jak u nas schabowy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobów wykorzystania sosu bolognese. Zamiast podawać makaron z sosem można zrobić jedną, dużą zapiekankę nadziewając makaronowe rurki cannelloni mięsnym farszem z sosem bolognese i zapiec je pod beszamelem. Danie jest przepyszne i bardzo podzielne. Pracy przy nim sporo, ale smak wynagrodzi poniesiony trud.

Pracę można rozłożyć na dwa dni i sos bolognese ugotować dzień wcześniej. Samo nadziewanie rurek i zapiekanie zostawić na koniec.

Kuchni włoskiej nie można nie lubić. Ja uwielbiam nie tylko włoską, ale całą kuchnię śródziemnomorską za obecność dużej ilości warzyw, ziół i przypraw w niej stosowanych. Zapraszam do pysznego przepisu. Podane składniki wystarczą jako nadzianie do 22 rurek cannelloni.

Składniki na sos bolognese:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia selera – lub kilka łodyg selera naciowego
  • kawałek pora, 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz z młynka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu balsamicznego – Aceto Balsamico di Modena
  • oregano – świeże lub suszone
  • 2 łyżki masła ghee

Składniki na sos beszamelowy:

  • 30 g masła- 2 płaskie łyżki
  • 30 g mąki- 2 płaskie łyżki
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa

600-700 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego

  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo: paczka makaronu cannelloni, starty parmezan

PRZYGOTOWANIE : 

  • obrać cebulę i czosnek, pokroić. Zeszklić na rozgrzanym maśle ghee
  • obrać marchew, seler. Gdy używasz naciowego obierz go z włókien. Marchewkę z selerem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w pół talarki. Dołożyć rozdrobnione warzywa do cebuli i przesmażyć razem kilka minut
  • wlać do warzyw pomidory z puszki. Sos nie może być za gęsty, ani za rzadki, gdyby był za gęsty można dolać białe wino
  • pomidorową masę posolić, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę octu balsamicznego. Dołożyć posiekane oregano, bazylię lub rozmaryn – co lubisz najbardziej
  • patelnię z sosem przykryć przykrywką i gotować, aż warzywa zmiękną. Im dłuższe gotowane, tym smaczniejszy sos. Gdy warzywa zmiękną sos zblendować
  • do mielonego mięsa dodać jajko, sól, pieprz i bardzo dokładnie wymieszać
  • na drugiej patelni rozgrzać masło ghee i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dołożyć mielone mięso i smażyć, cały czas rozgniatając widelcem lub drewnianą łopatką mięso, aż straci kolor surowizny 
  • do mięsa wmieszać 2/3 sosu bolognese. Resztę sosu wyłożyć i rozsmarować na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać cannelloni
  • oprzeć rurkę makaronu na dłoni, przytrzymując ją palcami i przy pomocy małej łyżeczki napełniać rurki przygotowaną masą mięsną wymieszaną z sosem bolognese. Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekania
  • ostatni etap to przygotowanie sosu beszamelowego. Do rozpuszczonych w garnuszku 2 łyżek masła dodać 2 płaskie łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać zimne mleko cały czas mieszając rózgą. Do gorącej zasmażki dolewamy zimne mleko – to daje nam gwarancję, że sos będzie idealnie gładki, bez grudek. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową przez cały czas mieszając, aż do zagotowania się sosu
  • gotowy sos równomiernie rozprowadzić na ułożonych w naczyniu rurkach. Sos musi szczelnie pokryć wszystkie cannelloni, w innym wypadku rurki wyschną i pozostaną nieupieczone
  • startym na tarce parmezanem obłożyć równomiernie całą zapiekankę
  • piec w 200°C 30-40 minut, do zrumienienia zapiekanki

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

UWAGI:
Do przygotowania potrawy użyłam makaronu „Lubelli”. Jest i bardzo smaczny i nie wymaga wcześniejszego obgotowywania, co bardzo ułatwia przygotowanie dania. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *