Cannelloni - danie kuchni włoskiej tak popularne we Włoszech jak u nas schabowy, a zarazem
Pracę można rozłożyć na dwa dni i sos bolognese ugotować dzień wcześniej. Samo nadziewanie rurek i zapiekanie zostawić na koniec.
Kuchni włoskiej nie można nie lubić. Ja uwielbiam nie tylko włoską, ale całą kuchnię śródziemnomorską za obecność dużej ilości warzyw, ziół i przypraw w niej stosowanych. Zapraszam do pysznego przepisu. Podane składniki wystarczą jako nadzianie do 22 rurek cannelloni.
Składniki na sos bolognese:
2 puszki krojonych pomidorów
1 marchewka
kawałek korzenia selera - lub kilka łodyg selera naciowego
kawałek pora, 1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz z młynka
1 łyżeczka cukru
oregano - świeże lub suszone
2 łyżki masła ghee
Składniki na sos beszamelowy:
30 g masła- 2 płaskie łyżki
30 g mąki- 2 płaskie łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatalowa
600-700 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
dodatkowo: paczka makaronu cannelloni, starty parmezan
PRZYGOTOWANIE :
- obrać cebulę i czosnek, pokroić. Zeszklić na rozgrzanym maśle ghee
- obrać marchew, seler. Gdy używasz naciowego obierz go z włókien. Marchewkę z selerem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w półtalarki. Dołożyć rozdrobnione warzywa do cebuli i przesmażyć razem kilka minut
- wlać do warzyw pomidory z puszki. Sos nie może być za gęsty, ani za rzadki, gdyby był za gęsty można dolać białe wino
- pomidorową masę posolić, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę octu balsamicznego. Dołożyć posiekane oregano, bazylię lub rozmaryn - co lubisz najbardziej
- patelnię z sosem przykryć przykrywką i gotować, aż warzywa zmiękną. Im dłuższe gotowane, tym smaczniejszy sos. Gdy warzywa zmiękną sos zblendować
- do mielonego mięsa dodać jajko, sól, pieprz i bardzo dokładnie wymieszać
- na drugiej patelni rozgrzać masło ghee i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dołożyć mielone mięso i smażyć, cały czas rozgniatając widelcem lub drewnianą łopatką mięso, aż straci kolor surowizny
- do mięsa wmieszać 2/3 sosu bolognese. Resztę sosu wyłożyć i rozmarować na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać cannelloni
- oprzeć rurkę makaronu na dłoni, przytrzymując ją palcami i przy pomocy małej łyżeczki napełniać rurki przygotowaną masą mięsną wymieszaną z sosem bolognese. Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekania
- ostatni etap to przygotowanie sosu beszamelowego. Do rozpuszczonych w garnuszku 2 łyżek masła dodać 2 płaskie łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać zimne mleko cały czas mieszając rózgą. Do gorącej zasmażki dolewamy zimne mleko - to daje nam gwarancję, że sos będzie idealnie gładki, bez grudek. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatałową przez cały czas mieszając, aż do zagotowania się sosu
- gotowy sos równomiernie rozprowadzić na ułożonych w naczyniu rurkach. Sos musi szczelnie pokryć wszystkie cannelloni, w innym wypadku rurki wyschną i pozostaną nieupieczone
- startym na tarce parmezanem obłożyć równomiernie całą zapiekankę
- piec w 200°C 30-40 minut, do zrumienienia zapiekanki
UWAGI: do przygotowania potrawy użyłam makaronu "Lubelli". Jest i bardzo smaczny i nie wymaga wcześniejszego obgotowywania, co bardzo ułatwia przygotowanie dania. Polecam!
4 komentarzy
Apetyczne zdjęcie, aż mam ochotę się poczęstować :)
OdpowiedzUsuńAsiu,dziekuje za mile slowo:) Zapewniam Cie,ze nie tylko zdjecie jest apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, zaczynałam z tym przepisem, polecam mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Poniesiony trud wynagradza smak!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!