Dorsz w naleśnikowym cieście piwnym

Jeśli nie przepadasz za rybą w klasycznej panierce, może skusi Cię ryba smażona w cieście piwnym? Robiłam dorsza  w ten sposób po raz pierwszy i bardzo ciekawa byłam jego smaku. Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta w środku, a smak piwa  jest w ogóle niewyczuwalny. Rybi zapach też się gdzieś ulotnił.

Smakowała nam, ale gruba otoczka z ciasta to spora liczba dodatkowych kalorii, dlatego nadal wybieram tradycyjnego dorsza w panierce z bułki tartej. Ale jako odmiana, czemu nie?

Składniki na ciasto piwne:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 150 ml piwa
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypiorek — opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 2 średnie odfiletowane tuszki z dorsza
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

  • przygotować ciasto: mąkę wymieszać z piwem na gładką masę bez grudek, dodać jajko i przyprawy. Odstawić na pół godziny. Ciasto powinno być gęste, nie może ściekać z ryby
  • rybę umyć, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny i posolić
  • filety obtaczać w mące, następnie w cieście piwnym i smażyć na rozgrzanym oleju  z obydwu stron do zrumienienia. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać z ulubionymi dodatkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *