Jeśli nie przepadasz za rybą w klasycznej panierce, może skusi Cię ryba smażona w cieście piwnym? Robiłam dorsza w ten sposób po raz pierwszy i bardzo ciekawa byłam jego smaku. Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta w środku, a smak piwa jest w ogóle niewyczuwalny. Rybi zapach też się gdzieś ulotnił.
Smakowała nam, ale gruba otoczka z ciasta to spora liczba dodatkowych kalorii, dlatego nadal wybieram tradycyjnego dorsza w panierce z bułki tartej. Ale jako odmiana, czemu nie?
Składniki na ciasto piwne:
150 ml piwa
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypiorek - opcjonalnie
Dodatkowo:
2 średnie odfiletowane tuszki z dorsza
sok z cytryny
sól
2 łyżki mąki
Wykonanie:
- przygotować ciasto: mąkę wymieszać z piwem na gładką masę bez grudek, dodać jajko i przyprawy. Odstawić na pół godziny. Ciasto powinno być gęste, nie może ściekać z ryby
- rybę umyć, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny i posolić
- filety obtaczać w mące, następnie w cieście piwnym i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron do zrumienienia. Odkładać na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać z ulubionymi dodatkami
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!