Grillowany łosoś z curry i sałatką truskawkowo — melonową

Może warto czasem zamienić nieśmiertelną karkówkę, żeberka, czy kiełbaski na grillowanego łososia? Jestem pewna, że cieszyłby się powodzeniem na każdym ogrodowym przyjęciu. Jest to mięso, które dość łatwo się rozpada, więc jego grillowanie wymaga tacki, bądź użycia folii aluminiowej lub specjalnego koszyczka do ryb. Łososia możemy przyrządzić na grillu ogrodowym lub zamiennie w kuchni na patelni grillowej.

Proponuję jako marynatę do łososia zieloną pastę curry, której głównym składnikiem jest aromatyczna i orzeźwiająca trawa cytrynowa. Marynata zatem idealnie wpisuje się w grillowe letnie klimaty. Znakomicie smakowo łączy się  z łososiem sałatka truskawkowo-melonowa z dodatkiem  mięty, najsmaczniejsza podana mocno schłodzona. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z łososia norweskiego -700-800 g
  • sól
  • sok z limonki lub cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki pasty curry
  • olej
  • Sałatka truskawkowo-melonowa

Wykonanie:

  • świeżego łososia, koniecznie ze skórą umyć, osuszyć i pokroić na porcje (mrożonego wcześniej rozmrozić)
  • rybę skropić sokiem z cytryny i posolić, następnie posmarować pastą curry. Pasta jest bardzo ostra, więc ilość jej musisz dobrać do własnych preferencji smakowych
  • tackę lub patelnię grillową wysmarować olejem przy pomocy pędzla
  • łososia ułożyć skórą do dołu i piec kilka minut, do zrumienienia skóry. Następnie opiekać po 2 minuty z pozostałych 3 stron. Odłożyć łososia na bok (będzie jeszcze surowy w środku), najlepiej przykrytego folią aluminiową, by doszedł. W ten sposób upieczony łosoś będzie mięciutki i rozpływający się w ustach.
  • gdy będziesz łososia trzymać na patelni tak długo, by przepiekł się do środka, na pewno będzie przesuszony, a pieczony za długo, stanie się wręcz wiórowaty
  • podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z sałatką truskawkowo-melonowa i ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach stanowił danie obiadowe

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *