Młode ziemniaki w mundurkach z ziołami

Czerwiec to pora na długo wyczekiwane młode ziemniaki. Nie ma to jak młode parujące  ziemniaczki z masełkiem i dużą ilością młodego zielonego koperku, posypane gruboziarnistą solą. Jeszcze do tego szklanica zimnego kefiru lub zsiadłego mleka. Mmmmm…. pełnia szczęścia, a z jajkiem sadzonym — to już idealny obiad na upalne dni lata.

Młode ziemniaki nie są kaloryczne – 100 g to zaledwie 69 kcal (stare w 100 g mają już 84 kcal), ponieważ w swoim składzie najwięcej mają wody. Dla porównania — mają 5 razy mniej kalorii niż makarony i kasze. Najwięcej witamin znajduje się pod skórką, dlatego najzdrowsze są te gotowane w łupinach i ze skórką zjadane. Skórka w młodych ziemniaczkach jest wyjątkowo delikatna, a tak podane mają 5 razy więcej błonnika niż np. banany. Nic tylko zajadać!

Dodatkowo ziemniaki obtoczyłam w posiekanym tymianku i mięcie cytrynowej. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g małych ziemniaczków
  • sól
  • masło
  • koperek, mięta i tymianek

Przygotowanie:

  • ziemniaki porządnie wyszorować
  • gotować w osolonej wodzie około 18 minut
  • odcedzić. Do garnka dodać 1-2 łyżki masła. Wstrząsnąć garnkiem, żeby masło dobrze się rozpuściło. Dodać posiekane zioła, wstrząsnąć garnkiem, by zioła oblepiły wszystkie ziemniaki równomiernie
  • podawać gorące, posypane gruboziarnistą solą

UWAGI: Woda z gotowania młodych ziemniaków zawiera solaninę, także nie nadaje się do kuchennego recyklingu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *