Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana. Upieczona w całości na blaszce, nie tradycyjnie w formie ciasteczek. Dzięki temu mniej przy nich pracy. Efekt oceńcie sami. Powiem tylko, że owsiane kwadraciki są uzależniające. Upieczone pierwszego dnia, jeszcze ciepłe są tak chrupiące i tak wciągają, że nie można przestać jeść.

Upiekłam je w foremce 23 × 30 cm (może być mniejsza).

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g syropu ryżowego (dałam jabłkowy)
  • 10 g oleju kokosowego lub słonecznikowego
  • 100 g dżemu lub konfitury

WYKONANIE:

  • włączyć piekarnik na 180°C
  • płatki owsiane, mąkę, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól umieścić w misce i wymieszać. Dodać syrop i olej, następnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać całość do sklejenia się wszystkich składników
  • połowę ciasta równomiernie rozłożyć w przygotowanej foremce, mocno przyciskając grzbietem wilgotnej łyżki
  • rozprowadzić na cieście konfiturę
  • wyłożyć drugą część ciasta i wyrównać powierzchnię
  • piec w 180°C 20 minut
  • studzić na kratce kuchennej
  • przed podaniem pociąć w kwadraty

Uwagi:
Batoniki owsiane można przechowywać w zamkniętej puszce do 2 tygodni. Jako nadzienie można wykorzystać masę orzechową lub z karobu.

Przepis zaczerpnęłam z „Natürlich”- Heft April 2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *