Upieczone pierwszego dnia, jeszcze ciepłe są tak chrupiące i tak wciągają, że nie można przestać jeść. Upiekłam je w foremce 23x30 cm (może być mniejsza).
Składniki:
130 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g syropu ryżowego (dałam jabłkowy)
10 g oleju kokosowego lub słonecznikowego
100 g dżemu lub konfitury
WYKONANIE :
- włączyć piekarnik na 180°C
- płatki owsiane, mąkę, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól umieścić w misce i wymieszać. Dodać syrop i olej, następnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać całość do sklejenia się wszystkich składników
- połowę ciasta równomiernie rozłożyć w przygotownej foremce, mocno przyciskając grzbietem wilgotnej łyżki
- rozprowadzić na cieście konfiturę
- wyłożyć drugą część ciasta i wyrównać powierzchnię
- piec w 180°C 20 minut
- studzić na kratce kuchennej
- przed podaniem pociąć w kwadraty
Przepis zaczerpnęłam z "Natürlich"- Heft April 2014
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!