Truskawka nasza ukochana, czerwona, słodka i aromatyczna. Kusi swym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Teraz w połowie czerwca jest dosłownie wszechobecna. Czy wiesz, że truskawka nie jest dziełem matki natury? Ten cudowny owoc stworzył człowiek krzyżując poziomkę wirginijską z chilijską. Działo się sie to w 1712 roku.
Możemy się nimi objadać bezkarnie, nawet powinniśmy.
Wyjątkowo sprzyjają naszej figurze, są niskokaloryczne - w 100 g 32 kcal i bardzo zdrowe. Ta owocowa sałatka nie jest deserem, choć może oczywiście nim być, a dodatkiem do grilowanego łososia (po przepis zapraszam tutaj).
Składniki na 4 porcje:
1 mały melon (np.Cantalupa,Galia)
500 g truskawek
1 limetka
2 łyżki miodu
4 łyżki chipsow kokosowych
kilka gałązek mięty lub kolendry
Przygotowanie:
- z melona usunąć pestki i skórę. Miąższ pokroić w plastry, następnie w kostkę
- truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić w ćwiartki
- dekoracyjnie ułożyć na talerzykach
- wycisnąć sok z limetki. Sok wymieszać z miodem i posiekaną miętą
- chipsy kokosowe uprażyc na suchej patelni
- owoce polać przygotowanym syropem i posypać chipsami kokosowymi
- podawać mocno schłodzoną
UWAGI: Czy wiesz, że mycie truskawek w lekko cieplej wodzie, pozbawia je pozostałych po opryskach pestycydów?
4 komentarzy
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Amanda:) Tutaj wyglad idzie w parze ze smakiem:)
UsuńUwielbiam owocowe sałatki, bo obojętnie z jakiego owocu by się nie zrobiło, to i tak jest przepyszna i orzeźwiająca :)
OdpowiedzUsuńMasz racje,kombinacje smakowe sa tu nieograniczone,a kazdy owoc jest pyszny - ma swoj smak i swoja pore:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!