Bardzo lubimy zupy kremy, robię je często, a składnikami są bardzo różne, najczęściej sezonowe warzywa. Do tej pory za najmniej atrakcyjny uważałam krem z brokułów, jak dla mnie mdły i bez smaku. W rankingu zup kremów plasował się na pewno na szarym końcu. Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem, ale bardzo zyskał na smaku i chętnie zjadłabym go ponownie.
Może i Tobie przypadnie do gustu to połączenie. Dodałam mleko kokosowe i zieloną pastę curry, której głównym składnikiem jest trawa cytrynowa. Idealne zestawienie smaków na lato.
Składniki:
500 g brokuła
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 l bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego
płaska łyżeczka zielonej pasty curry
1 łyżka masła ghee
sól
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszlić na 1 łyżce masła ghee w garnku, w którym gotujesz zupę
- brokuła umyć, odzielić różyczki od głąba i umieścić w garnku
- dolać bulion warzywny i gotować około 5-7 minut. Brokuł powinien być miękki, ale nie rozgotowany
- zblendować całość na gładki krem
- dodać mleko kokosowe, zielone curry. Doprawić ewentualnie solą
- podawać z kleksem mleka kokosowego. Posypałam dodatkowo szczypiorkiem
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!