Pyszna letnia zupa z młodej kalarepki i kalafiora, lekka i dietetyczna. Dwa składniki, niewiele pracy, a efekt smakowy znakomity.

Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjątkowo aromatyczna. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki, a smak podkreślają listki cytrynowej mięty. Prosto, smacznie i szybko.

Składniki na 4 porcje:

  • 1-2 kalarepki
  • 1/2 kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 0,75-1 l bulionu warzywnego
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 2 gałązki mięty
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki masła ghee

Wykonanie:

  • cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę
  • obrać kalarepkę i pokroić w dużą kostkę
  • obrać kalafiora z wierzchnich liści i wyciąć różyczki z połowy warzywa
  • dorzucić do garnka kalarepkę z różyczkami kalafiora i podsmażyć razem przez kilka minut
  • zalać warzywa bulionem i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie
  • w międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę (można odrzucić skórkę chleba, grzanki będą wówczas delikatniejsze) i podsmażyć na rozgrzanym maśle
  • miękkie warzywa zmiksować na gładki krem. Dosmaczyć solą i pieprzem
  • posiekać listki mięty
  • zupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i posiekaną miętą

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *