Pyszna letnia zupa z młodej kalarepki i kalafiora, lekka i dietetyczna. Dwa składniki, niewiele pracy, a efekt smakowy znakomity.
Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjątkowo aromatyczna. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki, a smak podkreślają listki cytrynowej mięty. Prosto, smacznie i szybko.
Składniki na 4 porcje:
1-2 kalarepki
1/2 kalafiora
1 ząbek czosnku
1 cebula
0,75-1 l bulionu warzywnego
2 kromki pieczywa tostowego
2 gałązki mięty
sól, biały pieprz
2 łyżki masła ghee
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę
- obrać kalarepkę i pokroić w dużą kostkę
- obrać klafiora z wierzchnich liści i wyciąć różyczki z połowy warzywa
- dorzucić do garnka kalarepkę z różyczkami kalafiora i podsmażyć razem przez kilka minut
- zalać warzywa bulionem i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie
- w międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę ( można odrzucić skórkę chleba, grzanki będą wówczs delikatniejsze ) i podsmażyć na rozgrzanym maśle
- miękkie warzywa zmiksować na gładki krem. Dosmaczyć solą i pieprzem
- posiekać listki mięty
- zupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i posiekaną miętą

4 komentarzy
Apetyczny kremik :) Smakowałby mi z pewnością :)
OdpowiedzUsuńKonczi i Szpileczka,na pewno,proponuje zatem wyprobowac przepis:)
Usuńzupy kremy to nasze właściwie jedyne postaci zup, jakie gotujemy. kremu z kalafiora jeszcze nie próbowałam, więc zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTo juz wiem,ze proba wypadnie pomyslnie:)Sprobuj jeszcze kremu z kalafiora z mlekiem kokosowym.Mniej dietetycznie,ale super pysznie:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!