Cały czas marzy mi się graham, ale taki jak za dawnych lat. I choć wszyscy psioczą na pszenną makę ( ja sama ją powoli eliminuję ze swojej kuchni) to smak pszennego chleba, szczególnie właśnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny.
To jedna z pierwszych nieudolnych prób przybliżenia tego smaku grahama sprzed lat. Graham to nie jest, ale chlebek jest tak smaczny, że dzielę się z Wami moim przepisem. Niezwykle prosty i bezproblemowy, bo upieczony w foremce i bardzo, bardzo smaczny.
Składniki:
200 g zakwasu pszennego z mąki graham
350 g mąki chlebowej 750
150 mąki graham
1 łyżka otrębów pszennych
300-350 g wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka melasy lub miodu
Wykonanie:
- wieczorem przygotować zakwas na mące graham. 1 łyżkę zakwasu żytniego dopełniłam mąką graham i wodą do 200 g. Wymieszć. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc
- następnego dnia odmierzyć wszystkie składniki i przygotowany zakwas, umieścić w misie robota i wyrobić gładkie, jednolite ciasto
- foremkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami pszennymi, wyłożyc ciasto chlebowe. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- nagrzać piekarnik do 230°C
- wyrośnięte ciasto posypać mąką i wstawić do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec kolejne 30 minut
- studzić na kratce

Przepis bierze udział w lipcowej akcji "Na zakwasie i na drożdżach". Akcję tym razem prowadzi Łucja z bloga "Fabryka kulinarnych inspiracji".
10 komentarzy
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wspaniały chleb. Doskonały do kanapek i zdrowy bo bez ulepszaczy :)
OdpowiedzUsuńDziekuje,jest naprawde smaczny i taki prosty do upieczenia.Polecam :-)
OdpowiedzUsuńKinga Lucja dziekuje.Moze sie skusisz na domowy chlebek ?
OdpowiedzUsuńIdealny! Widać, że pyszny i pulchniutki :)
OdpowiedzUsuńFav Cook dziekuje za mile slowa.Zgadza sie jest pyszny i pulchny :)
OdpowiedzUsuńPiękne wnętrze ma ten chlebek. Nie wiem dlaczego swój wypiek nazywasz nieudolnym. Mnie się bardzo podoba i skorzystam z Twojego przepisu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzieki za mile slowa i bardzo sie ciesze,ze skorzystasz z mojego przepisu.Chlebek bardzo nam smakowal,a nieudolny,poniewaz uzycie maki graham nie czyni z chleba "prawdziwego "grahama .Niestety to nie ten smak.W ogole zastanawiam sie,czy w warunkach domowych jest to mozliwe:)
Usuń"wieczorem przygotować zakwas na mące graham. 1 łyżkę zakwasu żytniego dopełniłam mąką graham i wodą do 200 g. " czy dobrze rozumiem: 1 łyzka zakwasu, 1 łyżka mąki i 200 ml wody?
OdpowiedzUsuńNie.1 łyżka zakwasu i np. 140 g mąki graham oraz 50 g wody daje łącznie 200 g. I taką mieszaninę pozostaw do fermentacji przez noc.
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!